Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego

Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego

Przepis na fit pizzerinki z dużą ilością białka. Pizzerinki na spodzie z ciasta na bazie serka wiejskiego. Do przygotowania pizzy nie potrzebujesz drożdży, ciasto nie musi wyrastać, a co za tym idzie przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy wszystko wymieszać za pomocą. Masę wystarczy wymieszaj za pomocą zwykłej łyżki, wyłożyć na blachę do pieczenia i najzwyczajniej upiec. Uwielbiam takie banalnie proste i szybkie przepisy. Oboje z mężem byliśmy zaskoczeni że ciasto na pizzę przygotowane z tych składników smakuje tak dobrze, nie przypuszczałam że wyjdzie tak dobre dopóki nie spróbowałam. Jest nieco bardziej wilgotne niż w przypadku tradycyjnej pizzy, ale przepyszne. Na pizzę możesz dać oczywiście Twoje ulubione dodatki, możesz dodać szynkę, paprykę, oliwki, czerwoną cebulę czy paprykę. Jeśli bardzo się spieszysz, zamiast przygotowania sosu możesz użyć gotowego ketchupu lub innego gotowego sosu. Przepisem nie pogardzą też dzieci, to przepis odpowiedni dla całej rodziny.

Mini pizza na spodzie z serka wiejskiego

Mini pizza na spodzie z serka wiejskiego

4.7 z 17 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PizzaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego. Przepis bez drożdży, bez wyrastania ciasta. 1 sztuka ma tylko około 100 kcal i dużą ilość białka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZERINKI
  • 2 opakowania serka wiejskiego

  • 3 jajka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki soli

  • SOS POMIDOROWY
  • 1/3 puszki pomidorów

  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • DODATKI
  • tarty ser żółty

  • kukurydza z puszki

  • ananas z puszki


Sposób przygotowania:

  • SPÓD DO PIZZY
  • Do miski przełóż 2 serki wiejskie, wbij jajka, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
  • Niewielkie porcje ciasta nałóż łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie wyszło 12 stuk pizzerinek. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia pizzerinki urosną, więc warto zachować odstęp.
  • PIZZERINKI
  • Na upieczone spody ciasta nałóż sos pomidorowy lub ketchup. Sos pomidorowy możesz przygotować z pomidorów z puszki i przypraw zblendowanych na gładki sos.
  • Następnie posyp serem żółtym i ułóż pozostałe ulubione dodatki. Ja użyłam kukurydzy i ananasa.
  • Pizzerinki ponownie wstaw do piekarnika, tym razem tylko na 5 minut.

Uwagi:

  • Możesz użyć serka wiejskiego lekkiego, wtedy pizzerinki będą miały jeszcze mniej kcal.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*