marca 14, 2023

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Sałatka z makaronu ryżowego


Dziś przychodzę tutaj z prostą i szybką sałatką w takim trochę azjatyckim stylu. Taka sałatka z makaronem ryżowym jest lekka, świeża i będzie idealna na kolację lub brunch.


Składniki (2 porcje):

  • 150 g. makaronu ryżowego muszelki
  • 10 szt. surowych krewetek 16/20
  • 15 g. suszonych grzybów shiitake
  • 2-3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała chili
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy (opcjonalnie)

Sałatka z makaronu ryżowego



Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelit.

Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w paseczki.

Grzyby shiitake włóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Przykryj talerzykiem i zaczekaj 15 minut. Odciśnij grzyby, odetnij ogonki, a kapelusze posiekaj w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną chili i grzyby. smaż na mniejszym ogniu 2 minuty. Dorzuć krewetki, posól i smaż je z obu stron po 1 minucie. Wyłóż zawartość patelni na talerz i ostudź.

Do ugotowanego makaronu dodaj krewetki z grzybami, sałatkę wakame, ogórka, rzodkiewkę, listki kolendry i sezam. Wymieszaj sałatkę. Przed podaniem możesz skropić ją sokiem z pomarańczy.



1 komentarz:

  1. Wyśmienicie się prezentuje i tak kolorowo. Uwielbiam takie. :)

    OdpowiedzUsuń