Serniko-jabłecznik


Serniko-jabłecznik

Delikatne, aksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej

100g zimnego masła

1 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki cukru

  • Warstwa jabłkowa:

1kg jabłek

1 łyżka cukru

1 kisiel cytrynowy

  • Masa serowa:

0,5kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 budyń waniliowy bez cukru

50g masła

  • Polewa śmietankowa:

350g kwaśnej śmietany 18%

3 płaskie łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło siekamy nożem ***

*** Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy jabłkowej ***

*** Warstwa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnuszka i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut – od czasu do czasu mieszając. Odlewamy powstały sok, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy ***

*** Po przestudzeniu dodajemy kisiel w proszku, mieszamy ***

*** Ciasto wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem (moja blaszka ma wymiary 21x21cm) ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***

*** Przygotowujemy masę serową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odkładamy ***

*** Do sera dodajemy żółtka, cukier, budyń w proszku i rozpuszczone oraz ostudzone masło. Wszystko krótko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy ***

*** Na wierzch wylewamy delikatnie masę serową, wyrównujemy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 70 minut ***

*** Polewa śmietankowa. Śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***

*** Całość wylewamy na gorący sernik. Wstawiamy ponownie  do piekarnika, podkręcamy temperaturę do 170’C i pieczemy jeszcze przez 10 minut ***

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE