Menu Zamknij

Schab w sosie cebulowym

Wiele osób uważa, że schab najlepiej smakuje przygotowany w tradycyjny sposób, czyli panierowany z jajkiem w bułce i smażony na patelni. Do tego grona zalicza się też mój mąż, który twierdzi że tradycyjny schaboszczak jest najlepszy, a jak dodatkowo jest z kością to „niebo w gębie”. Ja też nie pogardzę takim kotletem, ale dość często przyrządzam schab na inne sposoby i tak tym razem na obiad zrobiłam schab w sosie cebulowym. Duszony schab w sosie cebulowym jest miękki i kruchy, delikatnie słodki od cebuli. Jest to danie proste w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników. Przyprawione plastry schabu panierujemy tylko w mące, dzięki czemu mięso podczas smażenia szybciej się rumieni i traci mniej wilgoci. Poza tym duszenie takiego mięsa panierowanego w mące pozwoli dodatkowo zagęścić powstający sos. Nawiązując do tego uważam, że zblendowanie podduszonej cebuli sprawi, że otrzymany sos jest wystarczająco gęsty i nie ma dodatkowej potrzeby zagęszczania go mąką. Schab w sosie cebulowym świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. To doskonały pomysł na domowy, rodzinny obiad.

Schab w sosie cebulowym

Składniki na Schab w sosie cebulowym:

  • 4 plastry schabu
  • 3 większe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cukru (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku
Schab w sosie cebulowym

Przygotowanie Schabu w sosie cebulowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i obsmażyć schabowe z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Przełożyć do garnka.
  3. Cebule obrać. Przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać łyżkę masła i pokrojoną cebulę. Cebulę lekko posolić. Smażyć około 2-3 minut ciągle mieszając. Następnie na patelnię dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Wymieszać, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z mięsem.
  4. Na patelnię wlać szklankę bulionu lub wody. Podgrzać. Wypłukać patelnię i zawartość przelać do garnka ze schabem i cebulą. Do garnka dodać liście laurowe, słodką i ostrą paprykę w proszku, sos sojowy. Garnek wstawić na gaz, przykryć i dusić na małym ogniu około 20-25 minut.
  5. Po tym czasie mięso i liście laurowe wyjąć z garnka. Cebulę z sosem zblendować na gładki sos. Zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać schabowe.
  6. Polecam wypróbować przepis na schab z pieczarkami w sosie pomidorowym.
Schab w sosie cebulowym
Schab w sosie cebulowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *