marca 13, 2023

Gotowana pascha

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która do dziś króluje w Wielką Niedzielę na świątecznych stołach w całej wschodniej Polsce.

Jej nazwa wzięła się od słowa Pascha, które w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy - to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie.

Tradycyjna pascha przygotowywana jest z twarogu ucieranego z żółtkami i cukrem z dodatkiem innych składników, np. bakalii, czekolady czy wanilii.

Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy - na zimno i na gorąco. Na zimno przyrządza się ją z twarogu ucieranego z dodatkami, natomiast w przypadku paschy na gorąco twaróg można zastąpić kwaśnym mlekiem (lub słodkim z dodatkiem kwaśnej śmietany), które w czasie gotowania się warzy.

U mnie na wielkanocnym stole króluje pascha przygotowywana na ciepło z twarogu.



Gotowana pascha - przepis na 12 porcji

Do przygotowania paschy będą Ci potrzebne:

  • 200g masła,
  • 200g ksylitolu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1kg twarogu z wiaderka,
  • 100g migdałów w słupki,
  • 100g suszonych moreli.

1. Miękkie masło, ksylitol i wanilię zblenduj w malakserze.
2. Wyparz jajka, oddziel żółtka od białek. Białka zamroź - wykorzystasz je innym razem.
3. Do masu maślanej dodawaj kolejno żółtka oraz po łyżce twarogu i miksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Krem serowy przełóż do garnka i grubym dnie (masa może się przypalać), powoli doprowadź całość do zagotowania i zdejmij garnek z ognia.
5. Posiekaj morele, dodaj je razem z migdałami do masy i wymieszaj.
6. Sitko lub durszlak wyłóż gazą lub pieluchą tetrową i wlej masę serową. Podstaw pod spód miskę na ściekającą serwatkę.
7. Całość wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 12 godzin.
8. Kiedy masa stwardnieje odwróć naczynie do góry dnem przekładając paschę na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger