ŁOSOŚ Z KALAFIOROWYM PUREE

ŁOSOŚ Z KALAFIOROWYM PUREE

Łosoś z kalafiorowym puree jest to niezwykle, efektowny i łatwy w przygotowaniu.
Ta potrawa to rewelacyjny pomysł na lekki i zdrowy obiad bardzo cennym składnikiem, który warto wprowadzić do swojej diety.
Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, łatwo przyswajalnego białka oraz wartościowych witamin i minerałów wyjątkowo korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu.

SKŁADNIKI

  • 4 dzwonki z łososia
  • sól
  • pieprz świeży
  • rozmaryn
  • tymianek (kilka gałązek) jeżeli nie ma świerzego ,można posypać suszonym
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 cytryny oliwa z oliwek
  • 1 duży kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g masła
  • 1/2 opakowania mrożonej marchewki
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE – ŁOSOŚ Z KALAFIOROWYM PUREE

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Łososia myjemy, osuszamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Na spód rzucamy kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Układamy w naczyniu łososia, polewamy sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Posypujemy solą i pieprzem, układamy na wierzchu resztę rozmarynu i tymianku (jeżeli nie mamy świeżego, można posypać suszonym). Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie gotujemy kalafiora w osolonej wodzie z 1/2 szklanki mleka. Ja zwykle gotuję kalafior około 10 minut i wrzucam go na wrzącą wodę.
W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy 10 minut marchewkę i fasolkę szparagową. Ugotowanego kalafiora i warzywa odcedzamy. Kalafior przekładamy do naczynia.
Dodajemy 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, odrobinę pieprzu i 50 g masła i ubijamy ubijakiem do ziemniaków, lub blendujemy belnderem.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy miód mieszamy i wrzucamy ugotowaną marchew i fasolkę. Chwilę podsmażamy, aby masło z miodem okleiło warzywa.

Smacznego.

Przepis od sympatycznej Moniki. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu.

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku

https://www.facebook.com/groups/355291215445751

Sprawdź przepisy na pyszne obiady

Klopsiki w sosie szpinakowym
Pieczony pstrąg ze szpinakiem
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem