marca 11, 2023

Owsiana babka marmurkowa

Od dziecka uwielbiałam babki marmurkowe. Takie dwukolorowe ciasta wydawały mi się bardzo trudne do zrobienia, zahaczało to dla mnie niemal o sztuki magiczne.

Co prawda gdy dorosłam okazało się, że w babce marmurkowej nie ma żadnej specjalnej magii i jej przygotowanie jest stosunkowo proste, nadal jednak je uwielbiam i są obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole.



Owsiana babka marmurkowa - przepis

Do przygotowania babki będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 250g ksylitolu,
  • 260g mąki owsianej,
  • 100g miękkiego masła,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • ok. pół szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • szczypta soli.

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka zmiksuj z ksylitolem, partiami dodawaj mąkę cały czas miksując. Na koniec dodaj masło i wanilię i ponownie wymieszaj.
4. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Przygotowane ciasto podziel na dwie równe części, do jednej z nich dodaj kakao z łyżką mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli masy staną się zbyt gęste dodaj trochę mleka, aby konsystencja ciasta stałą się lekko lejąca.
6. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i nakładaj do niej naprzemiennie jasną oraz ciemną masę.
7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe wbij w środek patyczek - jeśli będzie suchy, ciasto jest już upieczone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger