Surówka chińska z pekinki


Surówka chińska z pekinki

Taką surówkę często podaje się w chińskich restauracjach, jednak zazwyczaj wykonana jest ona z białej kapusty. U mnie dziś trochę inna, delikatniejsza wersja z użyciem kapusty pekińskiej. Jest pyszna, soczysta, chrupiąca i aromatyczna. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki kapusty pekińskiej

1 marchewka

sól, pieprz

  • Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego

2 łyżki miodu lub cukru

1 łyżka sosu sojowego

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** W miseczce lub szklance mieszamy ze sobą składniki sosu: olej, ocet, sos sojowy i miód lub cukier ***

*** Sos wlewamy do miski z kapustą i marchewką, mieszamy ***

*** Surówkę przyprawiamy do smaku sola i pieprzem ***

*** Surówkę odkładamy na około pół godziny i ponownie mieszamy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Surówka chińska z pekinki