Menu Zamknij

Zupa gołąbkowa

Smaczna, sycąca, rozgrzewająca zupa gołąbkowa zrobiona jest z białej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i passaty pomidorowej, czyli takich samych składników, jakich używamy do przygotowania tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa nie jest wielce trudnym daniem do ugotowania i każdy powinien sobie z nim poradzić. A kiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić ich smak. Do zupy gołąbkowej, podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad, który możemy przygotować sobie o każdej porze roku.

Zupa gołąbkowa

Składniki na Zupę gołąbkową:

  • 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora (około 10 cm)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Zupa gołąbkowa

Przygotowanie Zupy gołąbkowej:

  1. Do większego garnka wlać około 3 litrów zimnej wody. Wstawić na gaz i zagotować.
  2. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić, usunąć głąb i poszatkować niezbyt drobno. Kapustę przełożyć do wrzącej wody.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z kapustą. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do gotujących się warzyw. Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe, 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu pomieszać). Następnie do garnka wsypać ryż. Nadal gotować na wolnym ogniu (około 10 minut). Gdyby zupa była bardzo gęsta to można dolać szklankę ciepłej wody. W międzyczasie kilka razy pomieszać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone. Smażyć około 5 minut ciągle mieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z gotującą się zupą. Wymieszać i gotować około 10 minut. Następnie do zupy wlać passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować około 5-10 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gołąbkową.
Zupa gołąbkowa
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *