piątek, 10 marca 2023

Jabłkowe z budyniem

Uwielbiam połączenie jabłek z budyniem, a to ciacho wymiata! :) Proste, nie drogie i pyszne!



Składniki blaszka 24/24:

ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 1 szklanka,

mąka krupczatka 1 szklanka,

masło 100 g,

margaryna 100 g,

jajka 4 szt. (żółtka i białka oddzielnie),

cukier 3/4 szklanki,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

budyń:

mleko 2.5 szklanki,

budyń waniliowy 1 szt. 64 g,

cukier do smaku,

dodatkowo:

jabłka 1,5 kg,

cynamon 2 łyżeczki,

cukier waniliowy 16 g,

cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki 

 Margarynę i masło zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Ugotować budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka i gorący wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. Piec w 170 st C przez 55 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto znalezione na stronie: https://www.urwiswakcji.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz