Zupa krem z prażonego pasternaku

Zupa krem z prażonego pasternaku

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Zupa krem z prażonego pasternaku to pyszna zupa. Uprażony pasternak dodaje potrawie ciekawego smaku, a dodatek grzanek i chipsów z marchewki (elementy chrupiące) zmieniają zwykłą, prostą zupę w małe dzieło sztuki. Marchewka podczas pieczenia bardzo się kurczy, dlatego potrzeba jej sporo na chipsy. Pasternak uprawiam na działce od ok. 5 lat. Dodaję go do sałatki jarzynowej, pasztetu warzywnego, a teraz zrobiłam zupę krem. Pasternak jest uważany za prawdziwą bombę witaminową. Warzywo jest bogatym źródłem błonnika (zawiera go więcej niż ziemniaki), potasu, witaminy C i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9). Pasternak zawiera również olejki eteryczne, które działają uspokajająco. W dawnej Polsce pasternak był bardzo popularnym warzywem, z czasem został wyparty przez ziemniaki i marchewkę, ale powoli znów wraca do warzywnych ogrodów i nasze stoły. Zupę można przygotować także z selera, pietruszki lub z samych ziemniaków.

 

Porcja dla 4-5 osób

 

Składniki:

 

  • 500 g pasternaku
  • 100 g klarowanego masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 450 g ziemniaków
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 1½ litra bulionu z warzyw

 

Dodatki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki

 

Sposób przygotowania:

 

Pasternak obrać, pokroić na drobne kawałki.

 

 

W garnku roztopić klarowane masło, wrzucić pasternak i prażyć go przez ok. 20 minut, aż pasternak zacznie się rumienić.

 

 

W tym czasie przygotować grzanki oraz chipsy z marchewki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Marchewki obrać i cienko pokroić (najlepiej na ostrej szatkownicy), dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do czasu aż marchewka zacznie się przyrumieniać.

 

 

Pieczywo pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie, odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do pasternaku. Przyprawić solą świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową, najlepiej świeżo utartą.

 

 

Do garnka wlać wino oraz bulion z warzyw.

 

 

Wszystko razem gotować przez ok. 30 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Przy pomocy miksera lub blendera zmiksować zupę na krem.

 

 

Zupa krem z prażonego pasternaka najlepiej smakuje gorąca, podana z grzankami i chipsami z marchewki.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *