Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Polska / Poland Włochy / Italy

Dzień Kobiet

Women's Day

Dzień Kobiet…dodam mój drogi czytelniku-międzynarodowy dzień Kobiet-zaczął się, chociaż może nie zaczął, ale bardziej by pasowało napisać na cześć, robotnic włókienniczych, które w roku 1857 właśnie 8 marca, wyszły na ulicę Nowego Jorku w proteście, przeciwko warunków pracy i nierównym traktowaniem kobiet.

Dzień Kobiet

Był to oczywiście jeden z pierwszych protestów.Rok 1908, również 8 marca, kobiet maszerowały w podobnym proteście nowojorską Lower East Side.

Od roku 1910,8 marca, jest obchodzony jako-Międzynarodowy Dzień Kobiet.

Women's Day

Natomiast w roku 1978 został ustanowimy-Tydzień Historii Kobiet.

W roku 1980 powstaje amerykańska organizacja non-profit National Women’s History Project-NWHP- w celu-promowania wielokulturowej świadomości historii kobiet.

Women's Day

Na zakończenie, kwiatek ? z okazji Dnia Kobiet i Panna Cotta.

Niesamowicie pyszny i prosty deser włoski….

Z tym czy do końca to włoski deser, są różne opinie.

Women's Day

Panna Cotta, nie była wymieniana we włoskich książkach kucharskie, aż do lat 60. XX wieku.

Jednakże umówmy się mój drogi czytelniku, że to piemoncki deser, ma bazie śmietanki, cukru, wanilia i zelatyny.

Dzień Kobiet

W różnych częściach Włoch, ten kremowy deser jest aromatyzowany oczywiście różnymi dobrociami jak: owoce, musy, alkohole, kawa…

Na zakończenie, jeszcze jeden kwiatek dla Pań ?

Dzień Kobiet
Składniki
  • Mleko tłuste 600 ml
  • Śmietana 30% 500 ml
  • Cukier 50-70 gram
  • Żelatyna 50 gram
  • Espresso
  • Owoce
    • Pomarańcza
    • Borówki
    • Truskawki
Przygotowanie
  • Po pierwsze mój drogi czytelniku, podziel mleko, śmietanę, cukier i żelatynę na pół.
  • Po drugie wlej podzielone mleko i śmietanę do rondla, dodaj espresso, podzielony cukier i zacznij podgrzewać, ale nie gotuj mój drogi czytelniku.
  • Po trzecie wsyp żelatynę, wymieszaj, grzej jeszcze chwilkę i wlej do pojemników, po przestygnięciu, schowaj do lodówki.
  • Po czwarte, kiedy część espresso będzie już – sztywna – przygotuj część mleczną, analogicznie jak wyżej, oczywiście bez espresso.
  • Na koniec, kiedy część mleczna będzie również – sztywna – dodaj owoce przeróżne i oczywiście zajadaj.
  • Proste Panowie Prawda….oczywiście, że, tak, Panie, będą zapewnie zachwycone 🙂


RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]