wtorek, 7 marca 2023

Ciasto budyniowe z owocami.

 



Dziś mam dla Was przepis, na proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem budyniu. 
Można do niego użyć dowolnych owoców. 
Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, to w najprostszej wersji, ale z polewą 
z białej czekolady smakuje obłędnie. 


Składniki:
5 jajek 
szczypta soli 
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie borówki)

Polewa:
1 tabliczka białej czekolady 
3 łyżki śmietanki 30 %

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą, puszystą masę. 
Ubijałam mikserem, 10 minut. 


Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek).


Wymieszać łyżką. Na koniec stopniowo wlewać roztopione masło i mieszać, 
aż wszystko ładnie się połączy. Można delikatnie zmiksować mikserem 
na najniższych obrotach, ale tylko chwilę. 


Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzch wyłożyć owoce. Dałam zamrożone borówki. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut. 

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. 
Udekorować wystudzone ciasto. 







3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na ciasta. Wypróbuję ten przepis z jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo puszyste! I wiesz, ja też zauważyłam, że czasem biała czekolada dekoruje lepiej, niż ciemna. Więc chociaż to tylko sama słodycz, ale przecież lukier też, więc jak się robi takie "maziajki" to najlepsza biała czekoladka :-D

    OdpowiedzUsuń