marca 06, 2023

Spaghetti z domowymi klopsikami

Spaghetti to, zaraz po pizzy, jedno z najpopularniejszych włoskich dań.

Wersji tego dania jest tyle, że niemal nie sposób zliczyć - możemy przygotować je między innymi po bolońsku, z warzywami, z owocami morza, z sosem serowym czy z oliwą.

Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie dowolne mięso, które najbardziej Wam smakuje - sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Ja tym razem wybrałam wołowinę.



Spaghetti z domowymi klopsikami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:

  • 500g makaronu spaghetti,
  • 500g mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka pietruszki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 70g parmezanu.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka oregano,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Zetrzyj parmezan.
2. Posiekaj czosnek, cebulę i natkę pietruszki, dodaj wszystko do mięsa i dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Warto posiekać czosnek chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Uformuj kulki z mięsa.
4. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż przygotowane kulki ze wszystkich stron aż zbrązowieją.
5. Posiekaj czosnek i cebulę do sosu.
6. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj passatę pomidorową. Całość przypraw oregano, solą i pieprzem, a następnie gotuj przez 20 minut. Jeśli zbyt zgęstnieje dolej trochę wody.
7. Dodaj do sosu przygotowane wcześniej pulpeciki i gotuj jeszcze 15 minut.
8. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku.
9. Odcedzając makaron odlej trochę wody z gotowania i dodaj ją do sosu.
10. Makaron wrzuć do sosu i całość wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger