Szynka gotowana - wędlina

 Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół.



Składniki:

800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki,

1800 ml wody,

80 g soli,

łyżeczka czosnku w proszku,

łyżeczka słodkiej papryki,

łyżeczka pikantnej papryki,

kilka ziaren ziela angielskiego,

4-5 liści laurowych


Przygotowanie:

Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia.
Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską lub związujemy specjalnym sznurkiem, aby pozostała zwięzła.
Mięso wkładamy do gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (np. na noc).

Po tym czasie ponownie zagotowujemy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy mięso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wyjmujemy z siatki, wkładamy do lodówki - chłodzimy kilka godzin.



Komentarze

Prześlij komentarz