Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto ucierane z jogurtem

 Ciasta ucierane to jedne z najłatwiejszych wypieków. Są szybkie i zarazem bardzo smaczne. Doskonałe do kawy. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto ucierane dodatkiem jogurtu. Wypiek przygotowuje się w dosłownie kilka naście minut. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i do piekarnika. Ciasto smakuje dobrze z kubkiem  herbaty.  Idealne na niezapowiedzianych gości. Polecam !

Składniki:

250 g mąki pszennej

150 g jogurtu naturalnego

100 g oleju

100 g cukru

100 g cukru pudru

30 ml wody

30 ml soku z cytryny

5 g proszku do pieczenia

2 jajka

Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny robimy lukier. Dekorujemy ciasto.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj