Lubicie?

Mam wrażenie, że wszyscy lubią!

Są dania, które lubią i dorośli i dzieci na całym świecie, klasyka gatunku, szybki i smaczny obiad, a do tego łatwy do przygotowania.

Spaghetti i ciepły sos mięsem mielonym i pomidorami.

Robi się je naprawdę szybko, smakuje nieziemsko!

 

 

 

 

PRZEPIS NA SPAGHETTI PO BOLOŃSKU

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

400 g mięsa mielonego

2 cebule

1 marchewka

200g koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

100 ml oliwy

sól

pieprz

świeża bazylia i pomidorki cherry do dekoracji

 

Jak zrobić spaghetti po bolońsku:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem z opakowania.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę.

Do cebuli dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy makaron, mieszamy wszystko i rozkładamy na talerze.

Ozdabiamy pomidorkami cherry.