Szukaj na tym blogu

piątek, 3 marca 2023

Sałatka jajeczna z pieczarkami i wędzonym łosossiem

Niezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką sałatką :)


 

 

 

Składniki:

-6 jajek ugotowanych na twardo

-300 g pieczarek 

-3 brzuszki łososia wędzonego

-mała puszka groszku konserwowego

-cebula czerwona mała lub połówka dużej

-cytryna

-3 łyżki majonezu ( łyżka = 15 ml )

-sól, cukier, pieprz

-roszponka

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do wystudzenia.  

 Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć.

Jajka obrać ze skorupek ( jedno zostawić do dekoracji ) pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić pieczarki.

Łososia  oddzielić od skóry i tłuszczu, rozdrobnić na kawałki.

W głębokiej misce wymieszać składniki: jajka, pieczarki, łososia (zostawić trochę do dekoracji ) cebulę, odsączony z zalewy groszek i majonez. Skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny i doprawić pieprzem. Jeżeli łosoś jest dość słony to nie należy dosalać sałatki.

Na dno salaterki ułożyć sporą  warstwę roszponki, na nią wyłożyć sałatkę. Udekorować resztą roszponki, jajkiem, łososiem, pieczarką oraz piórkami cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz