czwartek, 2 marca 2023

Złote sakiewki na 2 sposoby - mięsne i wege

Zanim założyłam tego bloga i dopiero zatapiałam się w ulubieniu do gotowania, siadałam przed telewizorem i spisywałam przepisy z ulubionych programów na każdym skrawku papieru, jaki miałam pod ręką.
Jednym z pierwszych był przepis Billa Grangera na sakiewki z ciasta filo z kurczakiem, oliwkami i kiszoną cytryną, które zaserwowałam pewnego popołudnia przy domowym stole.
Cóż to była za kulinarna podróż smaków!
Niektórzy z domowników wspominają te złociste poduszeczki pełne aromatycznego nadzienia do dzisiaj, a minęło już kilka lat ;)
Jeśli podglądacie mnie na FB, wiecie, że w styczniu nastawiłam kiszone cytryny, dlatego teraz, gdy są już gotowe, odkopałam swój stary zeszyt z tamtymi zapiskami i dziś zabiorę w tę kulinarną podróż także Was!
Tym razem oprócz pysznego farszu z kurczaka postanowiłam zrobić też część sakiewek w wersji wegetariańskiej, a zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego pełnego maślanych warstw, które tak samo pysznie otula nadzienie i znacznie łatwiej dostać je w sklepie.
W mięsnej podstawie mięciutkie mięso z kurczaka gotowanego w aromtycznych przyprawach, a w wege wersji w roli głównej występują pieczarki z cukinią.
Oba farsze łączą siekane zielone oliwki, ten sam zestaw przypraw i one...kiszone cytryny, które podbijają smaki i wprowadzają pyszne zamieszanie na języku z lekko marokańskim twistem :)
Kiszone cytryny możecie kupić w sklepach ze wschodnimi przyprawami ale możecie je też zrobić sami, jak ja, chociaż wymaga to miesiąca czekania na efekt końcowy :)
To prostyi pyszny pomysł na przekąskę na spotkanie z najbliższymi, na niecodzienny obiad, ciekawą kolację, czy nawet na pierwsze w sezonie pikniki!
Zapraszam zatem na złociście wypieczoną podróż pełną aromatów, róznorodnych tekstur i niesamowitych smaków.
Niech to będzie dobry wstęp do nadchodzącej wiosny! ♥







































Sakiewki z kurczakiem i kiszoną cytryna LUB pieczarkami z cukinią i kiszoną cytryną
na 8 małych sztuk lub 4 duże
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • nasiona czarnuszki do posypania (opcjonalnie)
  • mleko do posmarowania ciasta
Mięsny farsz:
  • 4 udka z kurczka bez skóry
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • woda
  • sól i pieprz do smaku
  • 70g zielonych oliwek
  • 1/4 kiszonej domowej cytryny / 1/2 kupnej kiszonej cytryny
Warzywny farsz:
  • 1/2 młodej cukini
  • 200g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 40g zielonych oliwek
  • 1/4 kiszonej cytryny / 1/2 kupnej kiszonej cytryny
Sposób przyrządzenia:
Mięsny farsz:
1. Kurczaka ugotuj do miękkości z kuminem, curry i kolendrą.
2. Obierz mięso z kości i odstaw do ostudzenia.
3. Dodaj posiekane oliwki i kiszone cytryny i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Warzywny farsz:
1. Pieczarki i cukienię pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju do miękkości z przyprawami.
2. Wymieszaj ostudzony farsz z posiekanymi oliwkami i kiszonymi cytrynami i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Całość:
1. Ciasto francuskie podziel na 8 lub 4 równe prostokąty, rozdziel równomiernie farsz, zawiń w sakiewki.
2. Posmaruj sakiewki mlekiem, posyp czarnuszką i piecz w 200*C przez 20min.

Smacznego!









































Puff pillows with chicken and preserved lemon OR mushrooms&zucchini and preserved lemon
for 8 small pieces or 4 large
Ingredients:
  • 1 pack of puff pastry
  • Black cumin seeds for sprinkling (optional)
  • Milk for spreading the dough
Meat stuffing:
  • 4 chicken tighs, skin off
  • 1 flat teaspoon of ground cumin
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1/2 teaspoon of coriander grains
  • 1/3 teaspoon garlic powder
  • water
  • Salt and pepper to taste
  • 70g of green olives
  • 1/4 of the homemade preserved lemon /1/2 store bought preserved lemon
Vegetable stuffing:
  • 1/2 young zucchini
  • 200g mushrooms
  • 1/2 teaspoon of ground cumin
  • 1 flat teaspoon of curry powder
  • 1/3 teaspoon granulated garlic
  • Salt and pepper to taste
  • 2 teaspoons of lemon juice
  • 40g of green olives
  • 1/4 of the homemade preserved lemon /1/2 store bought preserved lemon
Method:
Meat stuffing:
1. Cook the chicken until soft with cumin, curry and coriander.
2. Peel the bone meat and set aside to cool.
3. Add chopped olives and preserved lemons and season to taste with salt, pepper and garlic.

Vegetable stuffing:
1. Cut the mushrooms and leaks into small cubes and fry in oil until tender with spices.
2. Mix the cooled stuffing with chopped olives and preserved lemons and season with salt and pepper and lemon juice.

Whole:
1. Divide the puff pastry into 8 or 4 equal rectangles, distributing stuffing, wrap in purses.
2. Brush the pouches with milk, sprinkle with black cumin and bake in 200*C for 20 minutes.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...