Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Antipasti ? Bez mięsa / Without meat USA / USA

Sałatka Klinowa

Wedge salad

Sałatka Klinowa z pysznym sosem z sera pleśniowego, grzankami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.

Wedge salad

Klasyczna sałatka, która może w niektórych regionach lekko się różnić, ale jeden produktu, czyli oczywiście klin z sałaty lodowej jest nieodzowny.

Sałatka Klinowa

Pierwszy zapisany przepis na sałatkę klinową, pochodzi z książki kucharskiej, napisanej przez niejaką Marion Harris Neal z roku 1916.

Wedge salad

Od tego czasu oczywiście sałatka zaczęła pojawiać się w restauracjach, jeszcze bez sera pleśniowego i boczku, które zostały dodane w latach 50-60 ubiegłego wieku.

Sałatka Klinowa

W latach 70 XX wieku sałatka zaczęła trącić na popularności, ale nikt nie wie, dlaczego i kto i dokładnie kiedy, sałatka trafiła do menu steakhouse’ów i pozostaje tam do dziś.

Sałatka Klinowa

Sałatka Klinowa może stanowić mój drogi czytelniku wspaniała przystawka, ale również jako danie główne.

Sałatka Klinowa

Ze względu na swój bogaty, kolorowy wygląd, sałatka klinowa idealnie nadaje się do posiłków, które są ubogie w swoim wyglądzie, właśnie steka, lub grillowanej piersi z kurczaka.

Na zakończenie, zapraszam na klina 🙂 oczywiście z sałaty lodowej, a nie….

Składniki
  • Sałata lodowa
  • Ser niebiesk
  • Suszone pomidory
  • Szczypiorek
  • Sos niebieski
    • Ser niebieski
    • Jogurt Grecki
    • Majonez
    • Czosnek starty
    • Szczypiorek posiekany
    • Sól do smaku
    • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Grzanki
    • Oliwa z oliwek 1-3 łyżki
    • Sól do smaku
    • Pieprz świeżo zmielony do smaku
    • Wędzoną papryka do smaku
Przygotowanie
  • Po pierwsze przygotuj sos, ugnieć ser widelcem i wymieszaj z resztą składników, na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Po drugie zrób grzanki, pokrój bagietkę, bułkę, chleb w kostkę, skrop oliwa z oliwek, dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką, wrzuć na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż.
  • Po trzecie sałatę lodową pokrój na cztery kliny i odetnij ten biały koniuszek.
  • Po czwarte połóż jeden z klinów na talerz, polej sosem, dodaj grzanki, posiekane suszone pomidory, szczypiorek i kostki niebieskiego pleśniowego sera.
  • Na koniec oczywiście zajadaj.
  • Proste prawda…oczywiście, że tak.


RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]