Menu Zamknij

Meksykańskie rożki z tortilli

Meksykańskie rożki z tortilli to idealna przekąska imprezowa. Najlepiej smakują podane na ciepło, chociaż zimne też są dobre. W moim przypadku farsz, którym napełniłam meksykańskie rożki z tortilli zrobiłam na bazie mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobrze sprawdzi się tu też mielone mięso wołowe. Jest to danie sycące, dlatego meksykańskie rożki z tortilli możemy również przygotować na obiad lub kolację. Rożki takie możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do zrobienia tej przekąski wykorzystałam placki tortilli o średnicy 20 cm, ale również można użyć większych, jednak wtedy należy je podzielić na 3 części. Rożki po zwinięciu w miejscu łączenia chwilę podsmażam na suchej, gorącej patelni, aby tortilla się skleiła. Można tę czynność pominąć, a rożki przed napełnieniem farszem spiąć wykałaczką. Jeśli farsz przygotujemy sobie dzień wcześniej wieczorem to meksykańskie rożki z tortilli zrobimy w ekspresowym tempie.

Meksykańskie rożki z tortilli

Składniki na Meksykańskie rożki z tortilli:

  • 3 tortille o średnicy
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych (200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili
Meksykańskie rożki z tortilli

Przygotowanie Meksykańskich rożków z tortilli:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone. Smażyć około 4-5 minut. Podczas smażenia mieszać i mięso rozdrobnić. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć na patelnię. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, dodać na patelnię. Farsz wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i dusić na wolnym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Spróbować i doprawić chili, ewentualnie pieprzem. Do farszu dodać 1/2 startego żółtego sera. Patelnię zdjąć z ognia.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do przestudzonego farszu i wymieszać.
  4. Placki tortilli przekroić na pół. Każdą część zwinąć w stożek i mięsem złączenia podsmażyć chwilę na suchej patelni, aby tortilla się złączyła. Można też spiąć rożki wykałaczką i wtedy nie trzeba podsmażać na patelni.
  5. Tak przygotowane rożki napełnić ciasno przestudzonym farszem. Z wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Meksykańskie rożki z tortilli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na zapiekane rożki z tortilli.
Meksykańskie rożki z tortilli
Meksykańskie rożki z tortilli
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanka meksykańska z ryżem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *