Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Makaron Po Włosku / Italian-style pasta Włochy / Italy

Bucatini Bianco

Bucatini Bianco

Bucatini Bianco to oczywiście taki mój pomysł i mutacja na temat – Spaghetti alla Carbonara.

Bucatini Bianco

Przy zachowaniu techniki, jaką stosuje się przy

Zrobiłem ten o to makaron, zastępując jeden ser włoski – Pecorino Romano – drugim serem włoskim – Ricottą.

Z racji tego, że konsystencja ricotty jest luźniejsza niż Pecorino Romano, nie dodawałem wody z gotowania makaronu na etapie mieszania z żółtkami i pieprzem.

Bucatini Bianco
Bucatini Bianco

Ma się rozumieć oczywiście reszta jak najbardziej zbliżona do słynnej i wywołującej tak skrajne emocji Carbonary.

Bucatini Bianco

Rzecz jasna jest guanciale, rzucone na zimną patelnię, i powoli stapiane, makaron al dente, wrzucony na tłuszcz, woda z gotowania makaronu i kremowy sos, wypisz, wamaluj – Carbonara, ale wolałem to nazwać – Bianco.

Ricotta

Ach zapomniałbym o podpieczonej bułce tartej z pieprzem, która daje fajne chrupanie.

Na zakończenie, zapraszam na mój pomysł na makaron Bucatini.

Bucatini Bianco
Składniki
  • Bucatini 500 gram
  • Ricotta 250 gram
  • Guanciale 150 gram
  • Żółtko 3 sztuki
  • Bułka tarta 30-40 gram
  • Pieprz w ziarenkach 1 łyżeczka
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Sól do smaku
Guanciale
Przygotowanie
  • Po pierwsze guanciale pokrój w kostkę, wrzuć na zimną patelnię i smaż na średniej temperaturze, aż tłuszcz się wytopie, następnie przełóż skwarki na talerzyk.
  • W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na oczywiście wczesne al dente.
  • Po drugie wymieszaj ricotte z żółtkiem i pieprzem.
  • Po trzecie przełóż makaron bezpośrednio z rondla na patelnię i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu, wymieszaj i chwilę grzej.
  • Po czwarte wlej mieszankę, dodaj ponownie odrobinę wody z makaronu i mieszaj i grzej i mieszaj i grzej, aż sos zgęstnieje i finezyjnie oblepi makaron, dopraw oczywiście w razie potrzeby, solą i pieprzem.
  • W międzyczasie podpiecz bułkę tartą z ziarnami pieprzu, przełóż je do moździerza i ugnieć.
  • Na koniec nałóż Bucatini, dodaj skwarki z guanciale i posyp bułką z pieprzem i oczywiście zajadaj.
  • Proste prawda…oczywiście, że tak.


RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]