Pyszne babeczki po brzegi wypełnione musem jabłkowym są z wierzchu chrupiące a w środku rozpływające się w ustach jabłkowe nadzienie. PYSZNE
Składniki:
ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
nadzienie
- 500 g jabłek
- 50 g cukru
- 150 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy godzinę w lodówce. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i sok jabłkowy. Podgrzewamy aż sok wyparuje. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 3/4 schłodzonym ciastem wyklejamy formy na babeczki i napełniamy je przygotowanym nadzieniem. Pozostałe ciasto ścieramy i posypujemy nim babeczki. Pieczemy 30 minut w 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz