Babeczki z musem jabłkowym

 Pyszne babeczki po brzegi wypełnione musem jabłkowym są z wierzchu chrupiące a w środku rozpływające się w ustach jabłkowe nadzienie. PYSZNE

Składniki:

ciasto:

- 225 g mąki pszennej

- 100 g płatków owsianych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 200 g masła

- 100 g cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- szczypta cynamonu

nadzienie

- 500 g jabłek

- 50 g cukru

- 150 ml soku jabłkowego

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy godzinę w lodówce. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i sok jabłkowy. Podgrzewamy aż sok wyparuje. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 3/4 schłodzonym ciastem wyklejamy formy na babeczki i napełniamy je przygotowanym nadzieniem. Pozostałe ciasto ścieramy i posypujemy nim babeczki. Pieczemy 30 minut w 200 C.





Komentarze