Menu Zamknij

Sałatka alpejska

Każda okazja jest na zrobienie sałatki, czy to rodzinna kolacja czy impreza ze znajomymi albo święta. Jedną z sałatek, którą można przygotować na takie okazje jest sałatka alpejska. Jest ona szybka do zrobienia, ponieważ nie musimy tu nic gotować ani smażyć, nie ma też dużo krojenia. Lista składników, z jakiej jest zrobiona sałatka alpejska też nie jest długa. Sałatka alpejska ma ciekawy smak, lekko słodka od ananasów i kukurydzy, trochę pikantna za sprawą cebuli i selera, a wędzony kurczak daje lekki posmak wędzonki. Ponadto do tej sałatki dodajemy też czerwoną fasolę z puszki, która poza walorami smakowymi stanowi dodatkowo akcent kolorystyczny. Sałatka alpejska jest też smaczna i pożywna, dlatego można ją zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sałatka alpejska to połączenie wędzonego mięsa z warzywami i owocami, więc jeżeli ktoś lubi takie smaki to zapraszam do wypróbowania przepisu.

Sałatka alpejska

Składniki na Sałatkę alpejską:

  • 1 wędzony filet z piersi z kurczaka (200 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (420 g)
  • 1 puszka kukurydzy (200 g)
  • 1 słoik selera konserwowego (300 g)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 5 plastrów ananasa
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka alpejska

Przygotowanie Sałatki alpejskiej:

  1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do miski.
  3. Czerwoną fasolę przelać z puszki na sitko. Przepłukać zimną wodą. Pozostawić chwilę na sitku do odsączenia. Następnie przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
  5. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do miski z sałatką.
  6. Selera konserwowego wyjąć ze słoika. Dokładnie odsączyć z zalewy. Pokroić na drobniejsze kawałki i przełożyć do sałatki.
  7. Do miski z przygotowanymi składnikami na sałatkę dodać 3-4 łyżki majonezu. Delikatnie wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie delikatnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z rukolą i kurczakiem.
Sałatka alpejska
Sałatka alpejska
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *