Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kwaśnica

Kwaśnica

Kwaśnica góralska na żeberkach wieprzowych z ziemniakami, to przepyszna, bardzo sycąca i niezwykle prosta do zrobienia zupa. Jeśli lubisz kwaśne zupy, to zapraszam po przepis.

- bez smażenia osobno składników
- tradycyjna zupa na żeberkach i wędzonkach
- super dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: około 3 litry zupy

Kaloryczność kcal: 115 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g dobrej jakości kapusty kiszonej - razem z sokiem
  • 500-700 g surowych żeberek (najlepiej z kośćmi)
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości
  • 300 g wędzonego boczku - parzony lub surowy wędzony
  • około 700 g ziemniaków - po obraniu 500 g
  • 2-3 suszone borowiki lub podgrzybki - można pominąć
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • 2 litry wody - 8 szklanek
  • zioła i przyprawy: 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 łyżeczka majeranku; 2 listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; spora szczypta kminku; ewentualnie sól na koniec

Kwaśnica

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania kwaśnicy polecam większy garnek o pojemności minimum 4 litrów.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.  Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 3000 ml zupy. Zanim zaczniesz szykować kwaśnicę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kwaśnica, 1

Kwaśnica przepis

W pierwszej kolejności ugotuj żeberka wieprzowe. Tym razem miałam średnio tłuste żeberka z kością, więc użyłam 500 gramów takich żeberek. Pasek pokroiłam na kilka mniejszych kawałków, co jedną kość. Jeśli masz kawałek od chudszej strony (ten bez kości), to możesz go dodać o 200 gramów więcej. Żeberka sprzedawane też są jako "trójkąty". Je również możesz użyć i pokroić na mniejsze kawałki, wzdłuż kości. 

Kawałki żeberek umieść w garnku. Do garnka wlej dwa litry zimnej wody. Ustaw średnią moc palnika. Garnek przykryj przykrywką. Jeszcze zanim woda się zagotuje, na powierzchni zbierze się zapewne dość dużo piany. To ścięte białko (szumowiny). Możesz je zebrać łyżką i usunąć (nie trzeba tego jednak robić, ponieważ z czasem nie będzie ich prawie widać). Gdy woda się zagotuje, do garnka z żeberkami oddaj trzy ziarna ziela angielskiego oraz dwa listki laurowe. Garnek ponownie przykryj przykrywką. Żeberka gotuj ma niskiej mocy palnika do miękkości, czyli łącznie około 40-50 minut.  

W trakcie gotowania żeberek obierz ziemniaki. Pokrój je na małe kawałki, jak do każdej innej zupy i umieść w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Ziemniaki gotuj do miękkości, by dodać je pod koniec szykowania dużego garnka z kwaśnicą. Ugotowane kawałki ziemniaków przełóż do osobnego naczynia. Całej wody z gotowania ziemniaków nie wylewaj od razu. Być może uznasz pod koniec dotowania kwaśnicy, że zupa wyszła Ci za gęsta. Woda z gotowania ziemniaków sprawdzi się wówczas idealnie, jako uzupełnienie płynów.  

Porada: Przez cały czas gotowania zupy, kwaśnicę gotuj pod przykrywką. 

Kwaśnica, 2

Po tym czasie mięso powinno być na tyle miękkie, by można było bez trudu wyjąć z niego kości. Kawałki żeberek wyławiam zatem. Usuwam kości, a mięso kroję na jeszcze mniejsze kawałki na jeden kęs. Mięso umieszczam ponownie w garnku. Wsyp płaską łyżeczkę mielonego pieprzu. Do garnka dodaj też kilka suszonych grzybków (można je pominąć).

Około 200 gramów wędzonych żeberek pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Obkrojone z mięsa kostki możesz również dodać do zupy. Należy jednak pamiętać o tym, by wyłowić je przed podaniem kwaśnicy na talerze. Tak samo pokrój w kostkę 200 gramów wędzonego boczku. Może to być boczek surowy wędzony lub boczek parzony wędzony (albo 100 gramów jednego i 100 gramów drugiego). Jeśli masz boczek ze skórą, to odkrój ją w całości i śmiało dodaj do zupy w jednym kawałku. Całość zamieszaj i gotuj przez 10 minut. 

Porada: Niektórzy dodają też do kwaśnicy słoninę lub podgardle, które kroi się wcześniej w kostkę i smaży na skwarki np. z cebulą. 
Kwaśnica, 3

W tym momencie zdecydowałam się na zmianę garnka na większy.
Do garnka dodaj 500 gramów dobrej jakości kiszonej kapusty. Kapustę kiszoną dodajemy do zupy razem z całym jej sokiem. Kapusty nie odciskamy, nie płuczemy i nie kroimy na mniejsze kawałki. Znów garnek przykryj przykrywką. Kwaśnicę zagotuj, zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko mrugała/delikatnie się gotowała i gotuj zupę do miękkości kapusty. U mnie trwa to zazwyczaj około 30-40 minut. 

Porady: Kapusta kiszona powinna być kiszona tradycyjnie, solą. Nie kupuj kapusty kwaszonej octem, którą łatwo poznać np. po bardzo jasnej, białawej barwie. Jeśli masz ochotę na więcej aromatycznego mięsa, to w tym momencie możesz dodać też pokrojoną w półplasterki, ulubioną, podwędzaną kiełbasę (ja tego nie robię). 

Kwaśnica, 4

Gdy kapusta zmięknie, do garnka dodaj jeszcze łyżeczkę majeranku (można dać i dwie łyżeczki jeśli lubisz) oraz sporą szczyptę mielonego lub niemielonego kminku. Trzy ząbki czosnku obierz, pokrój w cienkie plasterki i również dodaj do zupy. Całość zamieszaj i gotuj przez 10 minut. 

Porada: Czosnek można zamienić (albo dać i jedno i drugie) na podsmażoną wcześniej na smalcu (słoninie lub na podgardlu) cebulę pokrojoną w piórka lub w kostkę. Ja jednak wolę sam czosnek, by kwaśnica nie wyszła za tłusta. Jest to jednak dość dobry dodatek, gdy mamy za mało tłustego mięsa. 

Kwaśnica, 5

Na samym końcu dodaj też ugotowane chwilę wcześniej ziemniaki (oraz ewentualnie trochę wody z gotowania ziemniaków). Zamieszaj kwaśnicę i sprawdź jej smak. Dopiero w tym momencie zdecyduj o tym, czy dodasz do zupy sól. To czy dodaję sól i ewentualnie w jakiej ilości, w dużej mierze zależy od tego, jak mocno słona i kwaśna była moja kapusta. Tym razem soli nie dawałam. Być może dodasz też odrobinę więcej pieprzu. 
Kwaśnica, 6

Kwaśnica, 7

Kwaśnicę podawaj samą lub z pieczywem. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (527 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kwaśnica

Kto lubi domowy kapuśniak, ten powinien spróbować kwaśnicy. Ja uwielbiam wszelkie kwaśne zupy. Bardzo lubię żurki oraz barszcze na zakwasie. Zalewajka to prawdziwy hit w moim domu. Przyszła pora na to, by dodać na Bloga zupę kwaśnicę. Kwaśnica to wspaniała zupa, w której głównym składnikiem jest kiszona kapusta dodawana do zupy w dużej ilości. Kwaśnica góralska musi się składać z prawdziwej kiszonej kapusty. Kapusta powinna być naturalnie kiszona solą. Kapusta nie powinna być kwaszona octem. Taka kapusta jest biała i nie ma prawdziwego smaku kapusty kiszonej. Zatem prawdziwa kwaśnica powinna być gotowana wyłącznie z kapusta kiszoną, którą łatwiej rozpoznać po tym, że ma żółtawy kolor. Kwasnica zawiera zatem kapustę kiszoną, której dodatkowo ani nie płuczemy, ani też nie kroimy na mniejsze kawałki. Do tego jeszcze kapustę kiszoną dodajemy do zupy razem z sokiem, czyli razem z kwaśną wodą. Kwaśnica to bowiem zupa, która charakteryzuje się kraśnym smakiem i tak ma być. Kapuśniak zaś można szykować z mniejszej ilości kapusty kiszonej, którą zazwyczaj dodatkowo się sieka, czasem płucze oraz nie dodaje się do zupy soku z kiszonej kapusty. Kwaśnica przepisy nie jest szykowana na warzywach. Do zrobienia kwaśnicy nie używamy marchewki i pietruszki, oraz korzenia selera. Zupa kwaśnica ma być kwaśna, bez słodkiej nuty ze słodkich warzyw, które dodajemy do kapuśniaku. Tak więc kwaśnica charakteryzuje się kwaśnym smakiem, dzięki wykorzystaniu niepłukanej kiszonej kapusty, natomiast kapuśniak ma bardziej słodko-kwaśny smak. Kwaśnica góralska oryginalny przepis podawana jest z ziemniakami, które obieramy i kroimy jak do zupy, ale gotujemy osobno. Ugotowane ziemniaki dodajemy do prawie już gotowej kwaśnicy. Kwaśnica góralska przepis, który warto wypróbować. A do zupy polecam upiec domowy chleb na zakwasie żytnim. 

 Kwaśnica przepis

Zupa kwaśnica jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, w którym głównym składnikiem jest kapusta kiszona, a także dobrze ugotowane mięso wieprzowe. Prawdziwa kwaśnica, to kwaśnica na żeberkach. W zależności od regionu, można spotkać różne wersje zupy kwaśnicy. Ciekawa jest kwaśnica z dodatkiem mięsa z gęsi lub kaczki, z suszonymi grzybami. Zupa kwaśnica podawana jest tradycyjnie jako pierwsze danie i serwowana gorąca. Zupy kwaśnica to zupa do której przygotowania najczęściej wykorzystuje się mięso wieprzowe. Kwaśnica zupa musi zawierać mięso surowe, które gotuje się osobno jako pierwsze. Kwaśnica to zupa, którą gotuję na żeberkach wieprzowych. Kwaśnica zawiera jeszcze wędzonki, które są niezbędne. Są to zazwyczaj wędzone żeberka oraz wędzony boczek. Warto łączyć żeberka lub boczek w wersji wędzonej surowej i wędzonej parzonej. Nie zaszkodzi dodać też wędzone kości, a czasem też słoninę oraz kiełbasę. Jeśli mam surowe żeberka bez kości, od chudszej strony, to dodaję ich do zupy trochę więcej. Takich tłustszych nie daję za dużo, by kwaśnica nie wyszła za tłusta. Sama nie dodaję ani słoniny, ani kiełbasy, ale nie znaczy to, że nie można tego zrobić. Aby kwaśnica była ostrzejsza i smaczniejsza, dodaję tez do niej czosnek. Cebuli nie używam, ale można ją dodać. Zupa kwaśnica bogata jest w witaminy i wartości odżywcze, w tym witaminę C i sód. Gotowa zupa kwaśnica może być podawana sama lub też z pieczywem.  Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty. Podobno na terenie Żywiecczyzny kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w wigilię Bożego Narodzenia. W moim przepisie na kwaśnicę nie ma w składnikach soli. Sól dodaję ewentualnie na sam koniec. Nigdy nie wiem jak kwaśną ma kapustę i ile tak naprawdę potrzebuję dodać soli. Jeśli mowa o zupach, to polecam też kilka innych super przepisów. Zupa pieczarkowa jest pyszna i delikatna. Tak samo uwielbiany w moi domu krupnik z ziemniakami. Bardzo sycąca jest zupa fasolowa oraz ciekawa i pyszna zupa cebulowa. Z ciekawostek warta wypróbowania jest też zupa serowa krem. Zapraszam do wspólnego gotowania.