Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Polska / Poland Włochy / Italy

Naleśniki alla Carbonara

Naleśniki alla Carbonara

Naleśniki alla Carbonara…

Naleśniki alla Carbonara

No cóż w domu był dylemat co zrobić na obiad.

Były dwie opcje, naleśniki lub spaghetti alla Carbonara.

I tak sobie myślę, bo zdarza mi się czasami, dlaczego by nie zrobić – Naleśników alla Carbonara -.

Wymyśliłem sobie naleśniki z włoskich mąk, Manitoba i Semolina, włoskiego sera i dużej ilością pieprzu.

Naleśniki alla Carbonara

Naleśniki wyszły przepyszne.

Oczywiście Carbonara, to makaron i sos, który powstaje z wytapiania tłuszczu z guanciale, Pecorino Romano, żółtek, pieprzu i wody z gotowania makaronu.

Naleśniki alla Carbonara

Mój sos powstał niemalże tak samo, jedyna różnica to, brak wody z gotowania makaronu, ponieważ to danie jest z naleśnikami.

Naleśniki alla Carbonara

Na zakończenie, zapraszam na niezwykłe danie, pyszne, smaczne, fantastyczne….aż zgłodniałem, idę coś zjeść…

Składniki
  • Guanciale 150 gram
  • Żółtko 3 sztuki
  • Pecorino Romano 50 gram
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Sól do smaku
Pancakes
Przygotowanie
  • Po pierwsze naleśniki mój drogi czytelniku musisz przygotować wcześniej.
  • Po drugie guanciale pokrój w kostkę, połóż na zimną patelnię i włącz grzanie na średnią temperaturę.
  • W międzyczasie wymieszaj żółtka z Pecorino Romano, pieprzem i odrobiną ciepłej wody.
  • Po trzecie smaż guanciale, czasami mieszając, aż tłuszcz się cudownie wytopi, następnie przełóż – skwarki – na talerzyk.
  • W międzyczasie nałóż trochę sera na naleśnik i zwiń go.
  • Po czwarte połóż zwinięte naleśniki na patelnię i obsmaż, je dość mocny z każdej strony.
  • Po piąte zdejmij patelnię z palnik, odczekaj chwilę, jakieś 30 sekund, by patelnia lekko przestygła i wlej mieszankę.
  • Po szóste poruszaj patelnią, tak by sos się rozprowadził i zgęstnieł, jeśli zajdzie taka potrzeba, postaw na kilka sekund patelnię na palnik.
  • Na koniec nałóż, dodaj guanciale, trochę Pecorino Romano, dopraw pieprzem i oczywiście zajadaj.
  • Proste prawda…oczywiście, że tak.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]