Ciasto „Kubuś”

Pewnie większość zna ciasto Shrek. Ciasto Kubuś, to jego siostrzana, czy raczej braterska wersja, tyle, że w innym wariancie smakowym/kolorystycznym. I okazuje się, że o ile ciasto Shrek mi smakowało, to wersja na innym soku, smakuje mi jeszcze bardziej. Tutaj wykorzystałam sok z dodatkiem banana i marchewki.

Ciasto bardzo ładnie wygląda i dobrze się kroi. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest pyszne, piankowe i delikatne w smaku. Idealne na różne okazje, jak i bez okazji.

Polecam też ciasto Fiona bez pieczenia.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 lekko kopiastych łyżek drobnego cukru
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 1 l soku Kubuś (można kupić dużą butelkę 850 ml i resztę, do 1 litra, uzupełnić wodą)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru

Pianka śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 szkl. wody

Dodatkowo:

  • 1-1,5 małego op. Delicji szampańskich
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szkl. wody

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Następnie wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesianą mąkę, miksujemy tylko do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Szklankę soku Kubuś wlewamy do większego garnuszka, wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.

Pozostały sok wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając (najlepiej drewnianą pałką), wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotujemy aż do zgęstnienia ( najlepiej niech masa „pobulgocze” przez około 2 minuty). Gorącą masę wylewamy na biszkopt w formie. Odstawiamy do przestudzenia.


Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia, po czym wykładamy na masę budyniową, wyrównujemy. Na śmietanowej piance rozkładamy delicje.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do schłodzenia.