lutego 24, 2023

Mielone z gruszką

Kotlet mielony to polska klasyka, jada się je chyba w każdym domu. Ale jak to bywa z klasyką - co dom, to inaczej.

Połączenie kotleta z camembertem i gruszką co prawda niekoniecznie jest klasyczną opcją na niedzielny obiad, ale z pewnością przypadnie do gustu fanom tego sera.



Mielone z gruszką - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:

  • 400g mielonego drobiu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 60g sera camembert,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • ok. 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka.
2. Czosnek i natkę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko.
5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę.
6. Uformuj 4 kotlety.
7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
8. Camembert pokrój w plasterki.
9. Na patelni rozgrzej olej, kotlety usmaż z jednej strony. Przełóż na drugą stronę na usmażonej części połóż plasterki sera i cząstki gruszki. Smaż, aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger