Menu Zamknij

Kopytka z sosem pieczarkowym

Jednym z dań, które pamiętam z rodzinnego domu są kopytka, które często robiła moja mama. Jedliśmy je wtedy na słodko z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ja natomiast podaję kopytka z sosem pieczarkowym. Jest to pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Czasami zdarza się, że zostają nam niezjedzone ziemniaki z obiadu, więc aby ich nie wyrzucać, warto je powtórnie wykorzystać. Dobrym pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem pieczarkowym.

Kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki na Kopytka z sosem pieczarkowym:

  • 1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
Kopytka z sosem pieczarkowym

Przygotowanie Kopytek z sosem pieczarkowym:

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać sól i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby można podsypać jeszcze trochę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 4 części na stolnicy lub blacie podsypanym mąką pszenną. Z każdej uformować cienki wałek, który następnie lekko spłaszczyć i pokroić po skosie niewielkie kluski.
  2. W większym garnku zagotować około 3 litrów wody z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać partiami kopytka. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Ugotowane kopytka wyjąć łyżką cedzakową lub przecedzić na durszlaku.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Następnie na patelnię wlać śmietankę. Dusić na wolnym ogniu do momentu powstania gęstego sosu. Ewentualnie sos można zagęścić jedną łyżką mąki pszennej.
  4. Sos pieczarkowy podawać z wcześniej przygotowanymi kopytkami.
  5. Polecam wypróbować przepis na kluski ziemniaczane.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *