Bułki Dla dzieci Jabłka

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

23 lutego 2023
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Dzisiaj przepis na mięciutkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić pyszne bułeczki drożdżowe z jabłkami?  Drożdżówki z jabłkami to pyszna przekąska nie tylko na lato, ale i zimowe dni. Puszyste pszenne bułeczki ze słodką kruszonką i kwaśnymi jabłkami.  Drożdżowe bułeczki, rogaliki, ciasta, pączki moje wypieki które są faworytami wśród słodkości i znajdziesz je na Blogu.  Szybkie drożdżówki z jabłkami, bez zawijania, bez kulania i innych długich zabiegów. Jak zrobić proste drożdżówki z kruszonką i jabłkami ze świeżych lub suszonych drożdży ?

Szybkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Jak zrobić dobre ciasto na drożdżówki z jabłkami?  Wbrew temu co się utarło, dobre ciasto drożdżowe na bułki, rogaliki i inne słodkie wypieki nie wymaga długiego procesu wyrabiania. Wystarczy szybko i krótko wymieszać składniki, a później pozwolić im wyrosnąć. Długo powinno się wyrabiać ciasto np. na chleb, duże wypieki które będą krojone, a więc nie mogą się kruszyć. Małe wypieki jak drożdżówki z jagodami, jabłkami czy serem tego nie potrzebują.  To po pierwsze, a po drugie mają jajka, które wiążą całość. Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką, jak przygotować jabłka do ciasta drożdżowego?

Zapraszam🙂

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

 

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką przepis

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna uniwersalna 2,5 szklanki

ciepłe mleko 130 ml

jajka 3 sztuki

cukier z wanilią 2 łyżki

świeże drożdże 20g suche połowę mniej

olej 4 łyżki

Kruszonka do bułek drożdżowych z jabłkami

jabłka prażone około 400 – 500 g

Kruszonka 

mąka pszenna 5 łyżek

cukier z wanilią 2 łyżki

masło 2 łyżki z brzuszkiem

Oraz

jajko

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

 

 

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Szklanka standard 250 ml. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Podgrzej mleko,  dodaj do mleka jajka, cukier i pokruszone drożdże, dokładnie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę, na środku zrób dołek, wlej mleko z jajkami, przykryj ściereczką i pozostaw na kilkanaście minut.  Gdy drożdże zaczną pracować tzn. pienić się, weź łyżkę i wymieszaj całość aż mąka się wchłonie.

Na koniec polej ciasto olejem, obróć jeszcze kilka razy łyżką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.

W odróżnieniu od ciasta składniki na kruszonkę powinny być zimne, a na pewno zimne masło. Do miski wsyp mąkę i cukier, masło drobno pokrój lub zetrzyj na tarce ( grube pazurki) wprost do mąki, a następnie szybko zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

 

Oprósz blat lub stolnicę mąką, wyrzuć ciasto z miski na blat, posyp mąką od góry i rozklep ciasto na 2 cm placek.   Ciasta nie musisz wyrabiać przerabiać aby się odgazowało, samo klepanie wystarczy. 😉

Przy pomocy większej szklanki ( ja użyłam takiej do piwa) może być słoik, wykrawaj z ciasta krążki. Zaraz przenoś na blachę wyłożoną papierem, układaj w niewielkich odstępach.  Pozostaw na 10 – 15 minut aby bułeczki ponownie wyrosły.

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

Mniejszą szklankę lub słoik maczaj w mące i odciśnij dołki, miejsce gdzie nałożysz nadzienie.  Każdą bułkę posmaruj jajkiem, nałóż po łyżce lub ile się zmieści prażonych jabłek. Dużo łatwiej smaruje się jajkiem wcześniej przed nałożeniem nadzienia, niż później z jabłkami.

Wyjmij z lodówki kruszonkę, posyp każdą bułeczkę.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, półka niżej niż środek ( góra – dół) na około 20 – 30 minut. Sprawdzaj stopień zrumienienia, bułki z jabłkami to niewiele ciasta, a więc długo nie muszą się piec. Zbyt długie trzymanie w piekarniku może spowodować ich wysuszenie.

Po wyjęciu z piekarnika wyłóż drożdżówki na kratkę aby ostygły.

Jak już wiele razy wspominałam nie lubię zbyt słodkich ciast i deserów, dlatego moje bułeczki z jabłkami nie są zbyt intensywne w cukrze, ale zawsze możesz to nadrobić posypują je pudrem.

Wejdź i zobacz: chrupiące racuchy z jabłkami, pyszną drożdżówkę leniwej gospodyni i bułeczki drożdżowe z dżemem, zajrzyj też do przepisu na roladę  seromakowiec, mój pomysł na pyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto.

Smacznego😊

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

Lubię ciasto drożdżowe tak na słodko jak i na wytrawnie, w małych formach jako bułki, a także większe jako ciasto drożdżowe. Najlepsza drożdżówka jak u Babci taka mięciutka pachnąca masłem i wanilią jedzona na ciepło, choć równie znakomita zimna z masłem i kubkiem kakao.  Przy takim zestawie, każdy dorosły może poczuć się jak dziecko.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest coraz popularniejsze. Dużo pracy, mało czasu, to wielu z nas zmusza do szukania szybkich i sprawdzonych przepisów. Mimo że w handlu można wszystko kupić, to każdy czasem ma ochotę na dom wypełniony zapachem świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, bułek czy chleba z makiem.

Na koniec mała podpowiedź co zrobić z czerstwego ciasta drożdżowego, jak je wykorzystać i dać im drugie życie, a tym samym nić nie marnować. Moja znajoma o której czasem wspominam z racji pięćset plus mawia, że dziś w domu nie marnują się nawet okruchy, a kiedyś dawało się zwierzętom całe pajdy. Bez komentarza. Do miłego 👋

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz