Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Włochy / Italy

Pesto z Czerwonej Kapusty

Pesto z Czerwonej Kapusty

Pesto z Czerwonej Kapusty, która jest oczywiście odpowiednikiem swojej zielonej kuzynki.

Pesto z Czerwonej Kapusty

Oczywiście odróżnia ją od zielonej kapusty, kolor, błyszczący czerwono – fioletowy i drobne niuanse smakowe.

Kapustę czerwoną możemy mój drogi czytelniku zajadać na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować…

Red cabbage pesto

Musisz również pamiętać mój drogi czytelniku, że czerwona kapusta podczas gotowania może zmieniać kolor.

Kwaśne płyny pomogą zachować mocny czerwony kolor.

Pesto z Czerwonej Kapusty

Gotowanie jej na przykład w wodzie może spowodować, że zmieni kolor na ciemnofioletowy lub niebieskawy, ale bez paniki, mój drogi czytelniku.

Kiedy podczas gotowania kapusta zmieni kolor na niebieski, dodając odrobinę, na przykład octu sprawi, że wróci pierwotny kolor.

Pesto z Czerwonej Kapusty

Czerwona kapusta potrafi zmienić kolor potraw, z którymi jest podawana, o czym wkrótce…

Pesto di cavolo rosso

Na zakończenie, zapraszam na niezwykle pyszne Pesto z Czerwonej Kapusty, kolejne w mojej bogatej kolekcji Pest, Pestów, Pesto…❓

I oczywiście pierwsze zdjęcia na własnoręcznie zrobionych tłach…

Składniki
  • Czerwona kapusta 1 małą główka
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Cebula 1-2 sztuki
  • Chili 0.5 sztuki
  • Oliwa z oliwek 5-7 łyżek ➕ 5-7 łyżek
  • Ocet balsamiczny 1-3 łyżki
  • Parmigiano Reggiano 40 gram
  • Sól do smaku
Przygotowanie
  • Po pierwsze kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i chili, chwilę podsmaż, aż warzywa zmiękną.
  • Po trzecie wlej ocet balsamiczny, wymieszaj i chwilę grzej, aż odparuje.
  • Po czwarte wrzuć kapustę, wymieszaj i gotuj, jakieś 30 minut pod przykryciem, aż zmięknie, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  • Po piąte pozwól całości przestygnąć.
  • Po szóste przełóż całość do blendera, dodaj Parmigiano Reggiano, wlej oliwę z oliwek i zblenduj, może się okazać, że będziesz musiał mój drogi czytelniku dodać wody.
  • Po siódme dopraw solą, octem balsamicznym i…poczekaj z dzień, na moją propozycję wykorzystania Pesto z czerwonej kapusty.
  • Proste prawda…oczywiście, że tak.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]