czwartek, 23 lutego 2023

Zupa pomidorowa

Zupę pomidorową robię tylko od wielkiego dzwonu lub na specjalne życzenie dzieci. Sama za nią nie przepadam (delikatnie powiedziane 😉😀😄) i przeżywam katusze, gdy jest podawana podczas różnych wyjazdów służbowych i szkoleń. Może dlatego do tej pory nie pojawiła się na blogu 😉 Podstawą moich pomidorówek jest domowy sos pomidorowy i dobry wywar warzywny. Nigdy nie dodaję koncentratu pomidorowego, dlatego moja zupa jest bledsza od tych restauracyjnych. Ostatnio mieliśmy dylemat - pomidorówka z ryżem czy makaronem🤔? I wtedy w sklepie w oczy wpadł mi jeden z moich ulubionych makaronów 😍😀🤩 Kłopot rozwiązany 😊 A Wy z czym podajecie pomidorówkę?




Składniki (na 5 porcji):

2 duże marchewki
1 litr gorącego bulionu warzywnego (np. tego)
słoik sosu pomidorowego (np. tego lub tego bez żadnych dodatków)
2 łyżki słodkiej śmietanki (nie może być wprost z lodówki)

200 g makaronu typu risoni lub orzo

  1. Marchewki obrać. Pokroić w grube słupki, a część w półtalarki.
  2. Zalać wywarem warzywnym. Gotować do momentu, gdy w marchewki da się wbić widelec.
  3. W innym garnku ugotować al dente makaron orzo lub risoni (według przepisu podanego na opakowaniu).
  4. Do marchewek dodać przecier pomidorowy. Zagotować.
  5. Do zupy dodać śmietankę.
  6. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.