poniedziałek, 20 lutego 2023

Kruche listy nadziane miłością i borówkami

Upiekłam te ciasteczka na Walentynki ale to był wymagający tydzień i dopiero dziś mogę podsunąć Wam przepis na kruche koperty po brzegi wypełnione owocową konfiturą.
Wszak każdy dzień jest dobry, na miłość i czułe gesty...np. w postaci talerza pełnego tych pysznych ciasteczek :)
Kruche, niemal rozpływające się w ustach cienkie ciasto z dodatkiem cynamonu, kardamonu i pomarańczowej skórki, tuli w objęciach konfiturę pełną letniego słońca.
Soczysta konfitura z ostatnich działkowych malin pełnych sierpniowego słońca, jakie były w zamrażarce i pękatych borówek, głaszcze słodyczą podniebienie z każdym kolejnym kęsem.
Kilka prostych składników: kruche i aromatyczne ciasto, konfitura końca lata i złotych promieni, kilka szczypt miłości i dobra myśl, to wszystko, czego potrzebujecie, by posłać na talerze jeszcze więcej przyjemności, która ucieszy także oczy!
Idealne do popołudniowej herbaty, kawy, jako słodki upominek dołączony do drugiego śniadania, czy pyszna przekąska na spotkanie z ulubionymi ludźmi :)
A wysyłając te słodkie liściki, nie zapomnijcie o sobie samych!























Kruche ciasteczka z konfiturą
na 15 ciastek
Potrzebujesz:

  • 300g mąki
  • 120 g masła lub oleju kokosowego
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy

Dżem:

  • 100g mrożonych malin
  • 100g mrożonych jagód
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieść kruche ciasto.
2. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm i wyciąć ok. 15 kwadratów o boku 15 cm i tyle samo małych serc.
4. Dżem: Wszystkie składniki oprócz skrobi ziemniaczanej zagotować, aż owoce będą się rozpadać. Pozostawić do ostygnięcia i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
5. Umieść łyżeczkę zimnego dżemu na środku każdego kwadratu i zawiń brzegi ciasta w kopertę. Umieść serce na środku ciasta.
6. Piec 15 minut w 180*C.
7. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!
























Shortbread love letters cookies with jam
for 5 cookies
Ingredients:

  • 300g of flour
  • 120g of butter or coconut oil
  • 6 tablespoons of cold water
  • pinch of salt
  • 2 teaspoons of sugar
  • 1/3 teaspoon cardamom
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • zest of 1 orange

Jam:

  • 100g frozen raspberries
  • 100g frozen blueberries
  • juice of 1/2 orange
  • 4 teaspoons of sugar
  • 1 teaspoon of potato starch

Method:
1. Using the given ingredients, knead the shortcrust pastry with quick movements.
2. Shape into a ball, wrap with cling film, and refrigerate for 20 minutes.
3. Roll out the dough with a thickness of 2-3mm and cut out approx. 15 squares with a side of 15 cm and the same number of small hearts.
4. Jam: Boil all ingredients except potato starch until the fruit is falling apart. Allow to cool and stir in the potato starch.
5. Put a teaspoon of cold jam in the center of each square and fold the edges of the dough into an envelope. Place a heart in the center of the cake.
6. Bake 15 minutes at 180*C.
7. Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...