niedziela, 19 lutego 2023

Zupa krem z porów

 Rozpisywać się tym razem nie mam zamiaru, bo to klasyk wśród zup-kremów. To must have polskiego stołu. Aksamitna, subtelna w smaku. Poezja Kuchni Polskiej.

 


 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 marchewki
1 pietruszka
200 g selera
300 g porów
200 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
70 ml śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sól

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Marchew,pietruszkę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra).
Pory kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, dodajemy do zupy.
Całość gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito.
Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą, zagotowujemy.
Podajemy z grzankami i koperkiem. 




3 komentarze:

  1. To ja poproszę tę połóweczkę z grzankami i trawką ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Obczaiłam pampuszki, ale tam się cosik zacięło z komentarzami. A chciałam się dopisać, że ja zawsze odsmażam już ugotowane, ale przecież robię np. racuchy ziemniaczane, więc można se oszczędzić tego gotowania. No i ten sosik, mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory smażyłem już ugotowane. Teraz będę od razu wrzucać na patelnię 😉

      Usuń