Najlepsze ziemniaki do obiadu – nie będziesz chcieć innych

Najlepsze ziemniaki do obiadu – nie będziesz chcieć innych
Najlepsze ziemniaki do obiadu – nie będziesz chcieć innych

Najlepsze ziemniaki do obiadu to banalnie prosty przepis na pyszne tłuczone kartofle, które będą stanowić bazę niejednego obiadu. Pasują zarówno do pieczonego mięsa, kotleta, smażonej ryby, gulaszu czy jajka sadzonego. Do tego ulubiona surówka np. z czerwonej kapusty, buraczków czy zwykła mizeria i pyszny, domowy obiad mamy gotowy.

Składniki na najlepsze ziemniaki do obiadu:

  • około 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • cebula
  • 2-3 gałązki kopru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać i odcedzamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu w czasie gotowania się ziemniaków, aż nabierze lekko złotego koloru.

Do odcedzonych ziemniaków dodajemy śmietanę i sporą szczyptę pieprzu (można również jeszcze sól). Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy posiekany drobno koperek i cebulę. Całość mieszamy łyżką i nakładamy na talerze.

Najlepsze ziemniaki do obiadu – nie będziesz chcieć innych
Najlepsze ziemniaki do obiadu – nie będziesz chcieć innych

Zobacz inne przepisy na potrawy z ziemniaków, które sprawią, że twój obiad będzie wyjątkowy:

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku – pyszny dodatek do obiadu

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Talarki ziemniaczane w ketchupie – pyszna przekąska z piekarnika

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

 

Print Friendly, PDF & Email