środa, 15 lutego 2023

CHLEB WIELOZIARNISTY

Przedstawiałam Wam i często serowałam w domu zdrowe chleby ze skiełkowanych ziaren (orkiszu, gryki, płaskurki, samopszy), na zakwasach, czy surowe przyrządzane w dehydratorze z wymyślnymi dodatkami. A dziś upiekłam prosty chleb na drożdżach z dużą garścią ziaren. Powiecie - REGRES! Też mi to przeszło przez głowę. Ale zaraz za tą myślą pojawia się kolejna, a wraz z nią obrazy naszego ogrodu i spiżarni. Przejście od mocno korporacyjnego, konsumpcyjnego stylu życia w mieście, bez ziemi, bez ogrodu, bez własnej żywności (ale za to z bogatym i drogim asortymentem sklepów ekologicznych), do swojej uprawy - ogromnego, życiodajnego ogrodu, który wydaje w sezonie tony warzyw, owoców, ziaren TO DLA MNIE JAK WEJŚCIE NA MOUNT EVEREST. Z tej "wędrówki" przynoszę setki słoików kiszonek, dżemów i innych przetworów. Powtórzę po raz kolejny za moją rodziną i znajomymi, że byłam uważana za ostatnią osobę na świecie, która mogłaby zająć się ogrodem (użycia słowa "rolnictwem" jeszcze się boję). Tym bardziej jestem z siebie dumna, bo (w porównaniu z innymi) więcej pracy wewnętrznej i fizycznej muszę w to wkładać. W kwestii dbania o zdrowe żywienie powiedziałam już więc wszystko, bo produkcja własnej, ekologicznej żywności to absolutnie - szczyt albo...podstawa!!! 

I po tym przydługim wstępie be wyrzutów sumienia zajadam się pysznym chlebem z chrupiącą skórką. Pozwalam sobie na prostotę wykonania i niby mniej zdrową wersję, bo z drożdżami, ale za to z mąki i ziaren z najpewniejszego źródła i z dodatkami własnej uprawy i produkcji.

Smacznego!








Składniki na 1 bochenek:


25 g świeżych drożdży,

350 ml ciepłej wody,

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka cukru,

1/2 szklanki płatków owsianych,

1/2 szklanki siemienia lnianego,

1/2 szklanki słonecznika,

1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału,

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej.


Wykonanie:

W dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszkamy. Odstawiamy na 5-15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. (Konsystencja -  ciasto powinno być dość zwarte, ale jednak klejące się do dłoni). Miskę nakrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2h. Po tym czasie przekładamy do foremki chlebowej (keksówki) i znów odstawiamy na 1/2 -1 h. Pieczemy 55 minut w temperaturze 200 stopni (góra- dół). Po upieczeniu owijamy bochenek w ściereczkę i kładziemy na kratce do ostygnięcia. Kroimy po całkowitym ostudzeniu lub delikatnie ciepły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz