Chłopski garnek z kapustą kiszoną i kiełbasą

Chłopski garnek z kapustą kiszoną warzywami i kiełbasą to smaczne i proste danie jednogarnkowe.

Czas przygotowania: 1.5 godziny

Ilość porcji: 3-5 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 800g kapusty kiszonej
  • 500g kiełbasy podwawelskiej
  • 800g ziemniaków
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta kminku
  • sól

1. W garnku rozgrzewamy olej. Smażamy cebulę pokrojoną w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce. Smażymy żeby kiełbasa się zarumieniła.

2. Teraz wrzucamy do garnka papryki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy parę minut.

Następnie siekamy wypłukaną kapustę i dodajemy do garnka.

3. Całość zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz