Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!

Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny oleju. Tradycyjny przepis jest wegański, chociaż czasami dodawane jest do ciasta jajko albo maślanka. Ponadto, pierwsze zapiski mówią, że były one przygotowywane z mąki owsianej lub jęczmiennej, są również doniesienia o moskolach z mąki kukurydzianej [źródło].

Koniecznie zobacz również inne przepisy na placki lub przepisy kuchni polskiej!


Przepis na moskole


Składniki

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków bez skórki (300 g)
  • mąka, ½ wagi ziemniaków (150 g)
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Opcjonalnie

  • olej do smażenia (10-20 g)

Czas przygotowania: 
10 minut
Czas smażenia:
20 minut
Ilość: 6 placków

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Pamiętaj, że nie można ich blendować, wówczas możesz przygotować np. sos serowy, ale bez sera 🙂
  2. Do ziemniaków dodajemy mąkę w stosunku 2:1 ziemniaki do mąki, tzn. na porcje ziemniaków połowa porcji mąki.
  3. Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy, ciasto powinno dawać się lepić i nie kleić się mocno do dłoni.
  4. Całość dzielimy na 6 porcji, z każdej lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy (na grubość około 1 cm).
  5. Co do smażenia są dwie opcje, tradycyjnie wypieka się je na sucho w piecu, więc można je piec na suchej patelni. Inną opcją jest smażenie z odrobiną oleju, który nieco przyspieszy proces smażenia. Ważne jest, abyście smażyli je na średniej mocy palnika (u mnie 5/10) dopóki się nie zarumienią. Najlepiej pod przykryciem, aby podwyższyć temperaturę i nie były surowe w środku.
  6. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno są równie smaczne! Świetnie smakują posmarowane masłem czosnkowym, sosem czosnkowym, bryndzą lub gulaszem.
Moskole
Moskole
Moskole

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.