piątek, 10 lutego 2023

Faworki drożdżowe.

 


Karnawał w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. 
Zawsze przed Tłustym Czwartkiem staram się podrzucić Wam jakiś nowy przepis 
karnawałowy. Tym razem drożdżowe faworki. Są miękkie i pulchne, będą idealne 
na Tłusty Czwartek. Jest jeszcze kilka dni, więc zdążycie zrobić na próbę. 
Myślę, że będą Wam smakowały. Spróbujcie koniecznie. 
Z podanych składników zrobiłam 30 faworków.


Składniki:
1 szklanka mleka (moja szklanka 240 ml.)
30 g. drożdży
50 g. cukru
500 g. mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
60 g. masła

Dodatkowo:
cukier puder do posypania faworków
1 litr oleju do smażenia 

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do przestudzenia.

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Chwilę wyrobić. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, wlewać powoli roztopione i przestudzone masło. 
Wyrabiać, aż masło dobrze się wchłonie. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować na prostokąt. 


Pociąć nożem, lub radełkiem na cienkie paski, a następnie na prostokąty.  
W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną
końcówkę prostokąta. Tak jak tradycyjne faworki. 



Na głębokiej patelni rozgrzać olej. 
Żeby sprawdzić czy olej jest już wystarczająco gorący, wkładamy do niego 
drewnianą łyżkę, jeśli olej skwierczy, to znaczy, że można już smażyć. 

Faworki smażyć na niewielkim gazie, z obu stron na złoty kolor. 


Gotowe faworki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Posypać obficie cukrem pudrem.





Przepis w Waszym wykonaniu.



3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, tak miękkie i pulchne - idealne na Tłusty Czwartek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, rzeczywiście są bardzo pulchne. No i zjesz 3, a nie trzydzieści (jak tych tradycyjnych :-D)

    OdpowiedzUsuń