Red curry z kurczakiem i kalafiorem

Jeśli lubicie orientalne i nieco pikantne smaki - zdecydowanie musicie spróbować tego przepisu! Delikatny kurczak, pikantny smak czerwonej pasty curry przełamany śmietanką kokosową i wydobyty smak umami sprawią, że nie będziecie mogli przestać go jeść! 
A do przygotowania naszego red curry potrzebujemy:
  • ok. 400 g piersi z kurczaka,
  • ok. 300 g kalafiora (u mnie mrożony ale oczywiście może być też świeży),
  • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry,
  • ok. 300 ml bulionu (u mnie warzywny ale może być także mięsny),
  • 130 ml śmietanki kokosowej,
  • sos rybny,
  • sos sojowy,
  • sos sweet chilli,
  • sok z limonki,
  • cukier,
  • przyprawa w proszku "red curry",
  • olej lub oliwa do smażenia
Kurczaka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanej oliwie. Ja użyłam oliwy chilli&garlic. Kalafiora wyjmuję z opakowana i przelewam go bardzo ciepłą wodą. Odkładam na bok. 
Na osobnej patelni przesmażam pastę curry. Jeśli jest zbyt mocno zbita - dodaję troszeczkę wody. Następnie dodaję 2 łyżki sosu rybnego - ma bardzo charakterystyczny zapach ale idealnie podbija orientalny smak curry. Wlewam 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę limonki, 2 łyżki sosu sweet chilli, 1/2 łyżkę cukru oraz przyprawę "red curry", która dodatkowo podbija mi smak całego dania. Całość mieszam, wrzucam kurczaka, kalafiora oraz nasz bulion. Gdy kalafior zmięknie dolewam krem kokosowy. Robię to na samym końcu.
Red curry podaję z ryżem, dekoruję sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Nasze red curry z kurczakiem i kalafiorem jest już gotowe. Smacznego! :)

Red curry z kurczakiem i kalafiorem
Red curry z kurczakiem i kalafiorem


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/


Komentarze