lutego 09, 2023

Pizza z twarogu

Pizza to jeden z najpopularniejszych fast foodów. Nic dziwnego więc, że ma nawet własne święto - dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! A skoro jest święto pizzy, to nie może jej też zabraknąć u mnie w domu!

Tym razem jednak jest to pizza na swój sposób wyjątkowa, ponieważ podstawą ciasta nie była mąką, a... twaróg. Dzięki temu dostarcza ona znacznie mniej kalorii (idealna dla osób na dietach redukcyjnych), a jednocześnie jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka (sprawdzi się więc też jako posiłek dla sportowców). 

To jeden z ciekawszych i smaczniejszych eksperymentów w mojej kuchni - ciasto robi się szybko, nie musi wyrastać, więc zajmie to tylko kilka minut.


Pizza z twarogu - przepis na 1-2 porcje

Do przygotowania pizzy będą Ci potrzebne:

  • 250g chudego twarogu,
  • 50g mąki pszennej lub owsianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • dodatki (np. mozzarella, bazylia, papryka, oliwki...)
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 200ml passaty pomidorowej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj mąkę (może być zwykła mąka pszenna, ale dla insulinoopornych polecam mąkę owsianą) i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do masy twarogowej wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na 10 minut.
3. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. W garnku rozgrzej oliwę z czosnkiem, wlej passatę, dopraw oregano, solą, pieprzem i gotuj sos przez kilka minut.
5. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ponieważ ciasto jest rzadsze od zwykłego po prostu rozsmaruj je nożem nadając mu okrągły kształt.
6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
7. Wyjmij blachę z piekarnika, przełóż ciasto na drugą stronę (pizzę przykryj nowym arkuszem papieru, przekręć do góry nogami i delikatnie oderwij stary papier), połóż wybrane dodatki, włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 10-15 minut, aż do rozpuszczenia sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger