Wegańskie curry z dynią i z ryżem

Wegańskie curry z dynią

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Wegańskie curry z dynią jest pysznym, aromatycznym, sycącym daniem obiadowym. To kolejna potrawa z dyni, która podbiła moje serce. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera dużą porcję witamin – A, B1, B2, B6, C, E, K PP i mikroelementów – żelaza, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Jedzenie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz pomaga zregenerować przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia reguluje także przemianę materii. Podobno istnieje ponad 40 odmian dyni. W Polsce najbardziej popularne to dynia hokkaido (najłatwiejsza w obróbce, bo nie trzeba jej obierać), piżmowa (podłużna, w kształcie gruszki), muscat (dość duża, o ciemnozielonej skórce), dynia makaronowa (jej miąższ po upieczeniu rozdziela się na nitki i wygląda jak ugotowany makaron) i dynia olbrzymia (rosnąca w większości polskich ogrodów).

 

 

 Porcja dla 4-5 osób

Składniki:

 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe (białe części)
  • 1 liść limonki kaffir
  • 3 łyżki (50 g) tajskiej czerwonej pasty curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 dynia (ok. 1 kg, bez pestek i skóry – ok. 800 g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4-5 łyżek sosu rybnego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 garść rozdrobionych liści mięty
  • 1 garść rozdrobionych kolendry

 

Sposób przygotowania:

 

Dynię obrać ze skóry, wewnętrze oczyścić z pestek, miąższ pokroić na kostkę ok. 1½ – 2 cm .

 

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Białe części trawy rozgnieść trzonkiem noża. Paprykę oczyścić, pokroić na spore kawałki.

 

 

 

W woku lub garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową i liść limonki kaffir.

 

 

Dodać pastę curry i pieprz cayenne, podgrzewać przez 2-3 minuty.

 

 

Dodać kawałki papryki i dyni, wymieszać, chwilę podgrzewać.

 

 

Dodać sos rybny i mleko kokosowe, zagotować.

 

 

Wprost do dania zetrzeć skórkę z limonki, dodać ciecierzycę, gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.

 

 

Liście mięty i kolendrę pokroić lub poszarpać dodać do curry tuż przed podaniem.

 

 

Wegańskie curry z dynią podawać gorące razem z ulubionym ryżem.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *