środa, 8 lutego 2023

KOKTAJL Z ANANASA, FENKUŁA I SZPINAKU

Dziś proponuję Wam przepis na zdrowy koktajl z udziałem ananasa, kopru włoskiego i szpinaku. Jest nie tylko smaczny, ale również pełen witamin, osoby dbające o linię i zdrowie na pewno go polubią. 

















Przygotowanie: 10 min.

Chłodzenie: 3 h30

 

Porcja dla 4 osób:

● 300 g świeżego obranego ananasa

● 20 g młodych listków świeżego szpinaku

● ½ małego fenkuła (kopru włoskiego)

● 1 mała łodyga selera naciowego

● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego

● ½ awokado

● 4 łyżki soku z cytryny

● 1 małe opakowanie chipsów z buraczków,

lub chipsów domowych (opcjonalnie)

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyj i osusz. Obrany ananas pokrój na małe kawałki. Z kopru włoskiego usuń pierwszą twardą warstwę, pokrój bulwę w cienkie paski. Oczyszczony seler naciowy pokrój w drobną kostkę.

Zmiksuj wszystkie składniki z pieprzem kajeńskim i 60 cl wody mineralnej (lub przegotowanej) Dodaj miąższ awokado pokrojony w kawałki i zblenduj ponownie.

Dopraw solą i pieprzem, i przelej do szklanek. Podaj z chipsami z buraczków (opcjonalnie).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz