lutego 08, 2023

Babka czekoladowa

Zima trzyma się jeszcze ostatkiem sił,  a ponieważ ja jestem z natury ciepłolubna to mimo pięknych widoków wolę siedzieć pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty i dobrą książką. A do dobrej herbaty świetnie pasuje kawałek pysznego ciasta, zwłaszcza z czekoladą.



Babka czekoladowa - przepis 

Do przygotowania babki będą Ci potrzebne:

  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 100g masła,
  • 100g mąki owsianej,
  • 50g ksylitolu,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • łyżka masła,
  • łyżka mleka,
  • łyżka ksylitolu,
  • łyżka kakao.

1. Czekoladę połam na małe kawałki i włóż do żaroodpornej miski.
2. W garnku zagotuj szklankę wody, miskę z czekoladą postaw na garnku, aby dnem nie dotykała powierzchni wody. 
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno.
5. Z żółtek i ksylitolu ubij kogel-mogel.
6. Do masy czekoladowej dodawaj po łyżce masę żółtkową oraz mąkę i mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
7. Na koniec dodaj pianę z białek i mieszaj delikatnie.
8. Formę do babki posmaruj masłem, wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
9. Po ostudzeniu przygotuj polewę - wszystkie składniki podgrzej w rondelku i wymieszaj, po czym polej nimi ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger