Menu Zamknij

Ziemniaki czosnkowe

Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw kuchni polskiej. W wielu domach stanowią one podstawę niejednego obiadu. Najpopularniejszy i najczęściej spotykanym sposobem podania tych warzyw jest ich gotowanie i serwowanie z różnymi dodatkami. Ja też dość często tak je przygotowuję, ale coraz częściej staram się je wykorzystywać w inny sposób. Dzisiaj mam dla was przepis na pieczone ziemniaki czosnkowe. Przygotowane w ten sposób ziemniaki są aromatyczne, pachnące ziołami, wewnątrz miękkie, a chrupiące na wierzchu. Ziemniaki czosnkowe możemy przyprawić dowolną mieszanką ziół, a w moim przypadku są to zioła prowansalskie. Do zrobienia tego dania najlepiej wybrać równe i średniej wielkości warzywa, które najpierw obieramy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, dzięki czemu mamy pewność, że po upieczeniu będą one miękkie w środku. Jeżeli widzimy, że ziemniaki są ładne to nie musimy ich obierać, tylko dokładnie wyszorować. Pieczone ziemniaki czosnkowe to świetny dodatek do dania obiadowego, na przykład tradycyjnego schabowego lub smażonych ryb. Sprawdzą się również jako przekąska imprezowa, wówczas ziemniaki czosnkowe należy podać z sosem, najlepiej czosnkowym, ale może być też inny. Zależy, co kto lubi.

Ziemniaki czosnkowe

Składniki na Ziemniaki czosnkowe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki czosnkowe

Przygotowanie Ziemniaków czosnkowych:

  1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Gotować ziemniaki (na półtwardo) przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Odlać wodę. Ziemniaki pozostawić do wystudzenia.
  2. Przestudzone ziemniaki pokroić w ćwiartki. W miseczce wymieszać czosnek granulowany, zioła prowansalskie i ostrą paprykę w proszku. Przygotowaną mieszanką przypraw doprawić ziemniaki. Wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Ułożyć w nim doprawione ziemniaki. Z wierzchu skropić ponownie olejem.
  4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 35 minut do zrumienienia ziemniaków. W międzyczasie można delikatnie przemieszać.
  5. Polecam wypróbować przepis na pieczone ziemniaczki.
Ziemniaki czosnkowe
Ziemniaki czosnkowe
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Jogurtowe ziemniaki z piekarnika - Danka Pichci

  2. Pingback:Bułeczki czosnkowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *