Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Ślimaczki drożdżowe jak pizza to bardzo smaczne wypieki, które można podać na imprezie czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno nie są najgorsze. Można je podać z sosem czosnkowym, ketchupem czy sosem pomidorowym.

Takie ślimaczki można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!

 

Składniki na ślimaczki drożdżowe jak pizza:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml wody
  • opakowanie suchych drożdży (około 8 g)
  • jajko rozmiar L
  • 50 ml oleju
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g salami
  • mała puszka kukurydzy
  • około 100 g oliwek zielonych
  • około pół szklanki ketchupu
  • oregano

 

Dodatkowo:

jajko do posmarowania bułeczek

 

 

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól u cukier. Do mąki wlewamy resztę ciepłą wodę i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser żółty ścieramy na tarce, salami kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plastry.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Nakładamy na nie równomiernie salami, oliwki, kukurydzę i ser żółty. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku.

Każdy rulon kroimy na ślimaczki i grubości około 3 cm. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół

Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słono:

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami

Meksykańskie pierożki drożdżowe

Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

 

Print Friendly, PDF & Email