Flammkuchen z mięsem karczochami i chilli

Flammkuchen to podpłomyk zrobiony z mąki i wody pieczony krótko w bardzo wysokiej temperaturze razem z mięsem mielonym, czosnkiem i chilli.

Flammkuchen to podpłomyk, czyli prosty placek zrobiony z mąki i wody krótko pieczony w bardzo wysokiej temperaturze razem z mięsem mielonym, czosnkiem i chilli. Ten pochodzący z Alzacji placek jadany był drzewiej zamiast chleba, ponieważ proces jego przygotowania był błyskawiczny. Chleb zaś należało żmudnie wyrabiać, czekać na jego wyrastanie i starannie piec, co zajmowało dużo czasu. Teraz i Ty możesz łatwo i bardzo szybko przygotować ten prawdziwy alzacki przysmak. Jeśli lubisz pizzę to i flammkuchen Ci zasmakuje.

Składniki na ciasto

200 gramów mąki pszennej
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka soli
woda letnia około 180 ml

Składniki do flammkuchen

gotowy sos pomidorowy
2 lub 3 surowe kiełbaski włoskie
karczochy
2 lub 3 ząbki czosnku
garść tartego sera żółtego
posiekane chilli według uznania
suszone oregano

Przepis na flammkuchen z mięsem mielonym i chilli

Włóż mąkę do szklanej miski. Dodaj do mąki sól oraz oliwę i zamieszaj. Następnie wlej wodę i wymieszaj. Wyłóż połączone składniki na blat podsypany mąką. Jeśli ciasto lepi się do rąk dodaj nieco mąki. Zagniataj kilka minut, a następnie włóż gotowe ciasto do miski. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut.

Podczas gdy ciasto odpoczywa nagrzej piekarnik z blachą w środku (środkowa półka) do 250 stopni Celsjusza. Na blacie rozsyp nieco mąki, a następnie wyłóż gotowe ciasto i wałkuj je na kształt blachy do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia, teraz posmaruj je sosem pomidorowym. Na sos nakładaj kolejne składniki. Pamiętaj aby mięso z kiełbasy wyjąc z osłonek! Przygotowane ciasto z dodatkami zsuń razem z papierem do pieczenia na gorącą blachę z piekarnika.

Piecz 5 minut, aż brzegi ciasta lekko zrumienią się, a spód będzie upieczony.  Po tym czasie przenieś flammkuchen na wyższą półkę i włącz funkcję grill. Dopiecz podpłomyk od góry przez max. 2 minuty. Podawaj od razu po upieczeniu pokrojony na sześć kawałków.


Wypróbuj także przepis na zapiekanka warzywną z białą kiełbasą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *