Pączki z worka

Pączki z worka

Przygotowywanie słodkości na Tłusty Czwartek kojarzy ci się z masą pracy i ogromem naczyń to zmywania? Przepis na pączki z worka będzie idealnym rozwiązaniem twoich kłopotów. Przygotowanie masy zajmie ci dosłownie kwadrans, a usmażenie z niej pączków niewiele więcej. A dodatkowo możesz mieć pewność, że nie pozostawisz po sobie tony naczyń do zmywania, a wszystko dlatego, że prawie nie będziesz ich używać.

Pączki z worka wychodzą bardzo delikatne i puszyste. Ich zrobienie jest całkowicie bezstresowe i z zadaniem tym poradzą sobie nawet ci, którzy do tej pory nigdy ich nie robili i nie mają ręki do słodkości. Doskonale sprawdzą się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na „coś słodkiego”.

Czym można zastąpić twaróg w tym przepisie?

Twaróg jest w tym przepisie jednym z najważniejszych składników. Nie oznacza to jednak, że nie da się go niczym zastąpić. W tym wypadku dobrze sprawdzą się innego rodzaju sery i serki począwszy od mascarpone i ricotty, a na serkach homogenizowanych i śmietankowych serkach kanapkowych skończywszy. Stosując zamienniki, pamiętaj jednak że każdy z serów ma nieco inne właściwości i smak, dlatego efekt końcowy w każdym wypadku będzie nieco inny podobnie jak i proporcje składników.

Pączki z worka: jaki worek wybrać?

Wybierając worek, w którym przygotujesz pączki zwróć uwagę na trzy rzeczy. Przede wszystkim istotna jest jego pojemność – powinien być na tyle duży, aby pomieścić wszystkie składniki i pozwolić ci na łatwe ugniatanie. Po drugie, powinien być dosyć gruby, ponieważ cienki woreczek śniadaniowy może błyskawicznie pęknąć w czasie ugniatania składników. Po trzecie,dobrze by były, aby worek był zamykany strunowo – nie jest to konieczne, jednak dzięki takiemu usprawnieniu zyskasz pewność, że masa się z niego nie wyleje. Jeżeli nie masz worka, który spełnia takie warunki, możesz spróbować zrobić ciasto np. w rękawie cukierniczym.

Na jakim tłuszczu smażyć pączki z worka?

Tradycyjnie różnego rodzaju pączki i faworki smaży się na smalcu, ponieważ ma on wysoką temperaturę dymienia, przez co zmniejszamy ryzyko tego że zacznie się przypalać. Jednak w tym wypadku, ze względu na rozmiar, pączki smaży się znacznie krócej. Oznacza to, że ryzyko spalenia tłuszczu jest znacznie mniejsze. Właśnie dlatego możesz spokojnie użyć zwykłego oleju roślinnego.

Pamiętaj także o tym, aby użyć odpowiedniej ilości oleju. Pączki powinno smażyć się w głębokim tłuszczu, którego powinno być na tyle dużo, aby mogły swobodnie w nim pływać i nie dotykały dna garnka.

Jak długo smażyć pączki?

Te proste pączki z worka nie wymagają długiego smażenia – wystarczy im dosłownie kilka minut w gorącym tłuszczu, aby ładnie się zrumieniły i upiekły na wskroś. Dokładny czas smażenia zależy od wielkości pączków – im będą większe, tym dłużej muszą się smażyć. Pamiętaj jednak, aby jednocześnie pilnować temperatury oleju. Jeśli będzie zbyt mocno rozgrzany, z zewnątrz pączki mogą wręcz się spalić, a w środku wciąż pozostaną surowe.

pączki z worka
pączki z worka

Przepis na pączki z worka

Składniki na pączki z worka

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 200 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • duża szczypta soli
  • 8 g proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • 100 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Jak zrobić pączki z worka

Przygotuj spory, czysty worek (najlepiej z zapięciem strunowym). Ułóż go na stolnicy i przełóż do niego wszystkie składniki potrzebne, aby przygotować pączki z worka.

Następnie zamknij worek, wypuszczając z niego większość powietrza i zacznij energicznie ugniatać worek przez około 5 minut, tak aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Przy pomocy szpatułki zepchnij ciasto w jeden kąt worka. Pozostaw, aby ciasto odpoczęło przez około 15 minut.

W międzyczasie rozgrzej olej do głębokiego smażenia.

Kiedy masa odpocznie, utnij róg worka, tworząc coś na kształt rękawa cukierniczego. Na gorący tłuszcz wyciskaj nieduże porcje ciasta odcinając je przy pomocy nożyczek. Smaż pączki porcjami tak, aby równomiernie zezłociły się z obu stron. Pączki z worka odkładaj na półmisek wyłożony papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Wymieszaj cukier z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim pączki. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu.

Zobacz też inne przepisy na Tłusty Czwartek

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE