Pączki z dziurką. Niezawodny przepis.

Ten przepis to niezawodny przepis na domowe pączki z dziurką, który zawsze wychodzi. Jeśli raz go wypróbujesz z pewnością skorzystasz z niego ponownie. Paczki te od tradycyjnych pączków różnią się tym, ze nie maja nadzienia, ale z wierzchu możecie je ozdobić pysznymi dodatkami, według własnej wyobraźni. Proste do zrobienia, smaczne i tanie. Przepis na 16 pączków.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej *szklanka o pojemności 200 ml
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cale jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • cukier do posypania lub ulubione dodatki np.: rozpuszczona czekolada i posypka
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Do miski wlać letnie mleko, dodać do niego cukier i rozpuścić w nim drożdże. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Kiedy drożdże się uaktywnią dodać do nich jajka i żółtka, szczyptę soli i całość wymieszać.

Następnie do wymieszanych składników dodać mąkę i dobrze wszystkie składniki wymieszać do momentu ich polaczenia. Na koniec do ciasta dodać masło, tym razem ciasto bardzo dobrze zagnieść, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, ułożyć na dnie miski, którą następnie przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość, u mnie zajęło to godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.

Następnie za pomocą szklanki lub foremki, moja o średnicy 8.5 cm, wyciąć koła.

W uzyskanych w ten sposób kółkach, w samym środku za pomocą mniejszej foremki, wyciąć dziurki. Średnica mojej mniejszej foremki to 4 cm.

Przygotowane w ten sposób pączki ułożyć na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i ułożyć na tacy. Patrz film

Tacę z pączkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około godzinę.

Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym oleju, o temperaturze 165 – 170 st. C. Pączki wkładać na olej razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastały. Kiedy papier zacznie odchodzić od pączków, wyjąc go widelcem lub szczypcami z garnka. Pączki smażyć na 2 cm warstwie oleju lub smalcu, z obu stron na zloty kolor.

Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i ostudzić.

Gotowe posypać cukrem, cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypką cukrową.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij