Pomysły na zdrowe desery

Prawie każdy kocha słodki smak, dlatego ciągle pojawiają się nowe przepisy na desery. Przybierają różne formy oraz struktury. Czekoladki, galaretki, budynie, kisiele, naleśniki, ciasta i ciasteczka goszczą w wielu domach niemal codziennie. Chociaż są pyszne, to niestety zawierają mnóstwo cukru, który nie jest korzystny dla zdrowia. Dlatego proponujemy samodzielne przygotowanie słodkości w zdrowszych odsłonach.

Historia deserów – od tradycji do zdrowych wersji

Tradycja deserów, w wersji przypominającej obecną, przywędrowała do Polski w epoce oświecenia prosto z Francji. Wcześniej serwowano je w postaci serów lub młodych warzyw. Cukier nie był powszechnie dostępny, dlatego tylko nieliczne przysmaki miały słodki smak. Oświecenie przyniosło ze sobą liczne zmiany, włączając w to kulinaria. Cukier zaczęto stosować jako środek konserwujący, a dzięki wpływowi kuchni francuskiej pojawiły się wyrafinowane wyroby cukiernicze. Tradycja słodkich deserów mocno rozwinęła się w Polsce. Zagraniczne receptury były zmieniane i ulepszane, a także pojawiały się nowe. Teraz również w niewielkich miejscowościach działają cukiernie, które kuszą łakociami. Czekoladki, batony i ciastka, a także galaretki, budynie oraz kisiele do samodzielnego przygotowania można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Niestety wszechobecny cukier i substancje konserwujące powodują, że słodycze mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście pojawił się trend, w którym kluczową rolę odgrywają zdrowe składniki. Coraz więcej takich wyrobów można znaleźć w sklepach oraz cukierniach, ale my proponujemy własnoręczne przygotowanie zdrowych deserów.

Pieczone jabłka z dodatkami – prosty i ciepły deser

W deserach warto wykorzystywać owoce. To bomby witaminowe, które są pełne naturalnego cukru. Nie wymagają dodatkowego dosładzania, aby świetnie smakowały. Jabłka w Polsce są łatwo dostępne przez cały rok. Najczęściej wykorzystuje się je do szarlotki, ale dziś pokażemy, jak można przygotować bardziej wartościowy deser. Pieczone jabłko najlepiej smakuje w chłodne dni. Przyjemnie rozgrzewa, a odpowiednie dodatki wzbogacają jego smak. Oto przepis, który zachwyci dzieci i dorosłych: https://uwielbiam.pl/przepis/pieczone-jablka-z-platkami-orzechami-i-dzemem. Połówki jabłka z orzechami oraz dżemem zachęcają do jedzenia również ze względu na apetyczny wygląd.

Zielone gofry z wyjątkową bitą śmietaną – idealne dla wegan

Niecodzienny wygląd deseru kusi, żeby go jak najszybciej spróbować. Stworzyliśmy przepis, który spełni oczekiwania wegan, ale też sprawi, że dzieci zjedzą trochę szpinaku, nawet o tym nie wiedząc. Przygotowanie zielonych gofrów bez mleka krowiego oraz jaj nie jest skomplikowane. Mleko kokosowe ubite z dodatkiem kakao tworzy fantazyjną rozetę na ich powierzchni. Wystarczy dodać maliny, banany albo inne świeże owoce, aby deser był jeszcze zdrowszy i bardziej aromatyczny. Ze strony https://uwielbiam.pl/przepis/sf-szpinakowe-gofry-z-czekoladowa-bita-smietanka-kokosowa-weganskie dowiesz się dokładnie, jak go wyczarować.

Zbożowe batony domowej roboty

Batony kupowane w sklepie, nawet wersje reklamowane jako pozbawione cukru, zawierają słodziki lub substancje konserwujące, które i tak sprawiają, że nie należą do najzdrowszych słodyczy. Za to wyśmienite batony z samych naturalnych składników przygotujesz w domu. Zobacz, jak to zrobić według naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/batony-zbozowe-z-dzemem. Płatki owsiane, suszona żurawina, nasiona słonecznika, masło orzechowe i wiórki kokosowe to moc smaku oraz witamin i składników mineralnych.

Deser budyniowy z mango – egzotyczna poezja smaku

Chyba każdy dobrze zna budyń z dzieciństwa i warto wrócić do tego smaku w nieco innej wersji. Przede wszystkim, odwiedzając stronę https://uwielbiam.pl/przepis/deser-budyniowy-z-sokiem-mango, przekonasz się, że można go przygotować w zdrowszej wersji niż z torebki. Połączenie z mango nadaje deserowi egzotyczny wymiar. Mango to niezwykle soczysty i aromatyczny owoc, który warto wykorzystać również do przygotowania innych słodkości.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz